21:11 / 22.12.2020.

Autor: T.D./Hina

EU spremna pregovarati s Londonom i nakon 1. siječnja

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Europska unija spremna je pregovarati s Velikom Britanijom i po završetku prijelaznog razdoblja krajem godine, otkrili su diplomatski izvori za Reuters.
Europska unija spremna je pregovarati s Velikom Britanijom i po završetku prijelaznog razdoblja krajem godine, otkrili su diplomatski izvori za Reuters u utorak nakon što je europski pregovarač Michel Barnier izvijestio izaslanike bloka o pregovorima s Londonom.

➡️EK pozvala da se ne zatvaraju granice s Ujedinjenim Kraljevstvom ➡️ Britanija i EU: ribarstvo i dalje kamen spoticanja

- Postignut je napredak. Većina pitanja su unaprijed zatvorena ili su blizu dogovora. Međutim, razlike u ribarstvu i dalje je teško premostiti, rekao je jedan europski diplomat.

Taj diplomat, koji je htio ostati anoniman, rekao je da su pregovarači EU-a "u posljednjem pokušaju" postizanja sporazuma.

No EU neće zatvoriti svoja vrata Ujedinjenom Kraljevstvu i ostaje spremna pregovarati nakon 1. siječnja, kada završava prijelazno razdoblje, rekao je.

Europski pregovarač za brexit Michel Barnier rekao je u utorak izaslanicima 27 zemalja bloka da je ribarstvo i dalje kamen spoticanja u pregovorima s Britanijom, otkrio je diplomatski izvor za Reuters koji je htio ostati anoniman.

- Čini se da nijedna strana ne želi zaustaviti pregovore, dodao je.

Barnier je izaslanicima iza zatvorenih vrata rekao da je najnovija britanska ponuda za ribarstvo "potpuno neprihvatljiva" i da je EU iznio svoju konačnu ponudu po tom pitanju, naveo je diplomat.

- Za članice EU-a, posljednja ponuda Komisije već je otišla vrlo daleko i može se smatrati samo konačnom, poručio je diplomat.

Britanski premijer Boris Johnson, koji je vodio kampanju za brexit na referendumu 2016. tvrdeći da će razlaz s EU vratiti Britaniji njezin suverenitet, sveudilj ponavlja da zemlja mora kontrolirati svoje vode i odlučivati tko će u tim vodama ribariti.

Dužnosnici i diplomati Europske unije kažu da je blok spreman srezati vrijednost ribe ulovljene u britanskim vodama za 25 posto, a Britanija traži 30 do 35 posto.

Bez trgovinskog dogovora prekogranična trgovina vratit će se na pravila Svjetske trgovinske organizacije (WHO), s carinama koje će povećavati cijene i stvarati mnogo administrativnih poslova za uvoznike, a neuspjeli pregovori mogli bi pogoršati buduće odnose Londona i Bruxellesa.

Britanija treba završiti proces razdruživanja od Europske unije 31. prosinca kada istječu sadašnji sporazumi o slobodnoj trgovini. Dvije strane mjesecima muku muče da definiraju nove odnose koji trebaju stupiti na snagu nakon tog prijelaznog razdoblja za sektore trgovine, transporta i energetike.

Ti posljednji metri ionako mukotrpnih pregovora poklopili su se novom krizom ovih dana kada članice EU, ali i druge zemlje iz svijeta zatvaraju promet s Velikom Britanijom u nastojanju da suzbiju novi, zarazniji soj koronavirusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!