19:52 / 11.05.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Izetbegović zabrinut najavom trećeg entiteta, komentirao hrvatski non-paper

Ilko Barbarić iz Sarajeva, 11.5.2021.

Ilko Barbarić iz Sarajeva, 11.5.2021.

Foto: HTV / HRT

Nakon jučerašnjeg sastanka Vijeća za vanjske poslove Europske unije, u Bruxellesu je zauzeto jasno stajalište. Europska unija stoji uz suverenu Bosnu i Hercegovinu bez mijenjanja granica, ali istaknuta je potreba za ustavnim reformama i preuzimanjem odgovornosti bosanskohercegovačkih političara.

Kao i sve do sad tako se i poruke iz Bruxellesa u BiH tumače na različite načine.


- Pa kao i sve dosada, jučerašnje poruke iz Bruxellesa u BiH se tumače na različite načine. Sve, čini se, ide k tome da se uzima "kao sa švedskog stola", kao što se svih ovih godina iščitava Daytonski sporazum. Mediji u BiH su posvetili određenu pozornost ovoj temi, unatoč pozivu Visokog predstavnika za vanjsku politiku Josepha Borrella da se prestane s opasnim izjavama. Srpski član Predsjedništva BiH danas je ponovio da je najveći cilj da nestane BiH. Hrvati se kroz ustavne promjene i dalje zalažu za očuvanje svoje konstitutivnosti, jednakopravnosti i prava na izbor svojih političkih predstavnika. Posebno je dao izjavu i Bakir Izetbegović, koji je pozdravio inicijativu EU-a, ali je isto tako i rekao da je zabrinut najavom trećeg entiteta te je komentirao hrvatski non-paper, rekao je u javljanju za središnji Dnevnik HTV-a Ilko Barbarić

- Mislim da je papir sam po sebi relativno benigan, za nas je prihvatljiv za razmatranje, s tim da je stvar naravno da treba raditi u Bosni i Hercegovini, ne u Briselu. Mene više brinu neki drugi non-paperi, neke akcije intelektualaca hrvatskih koji ponovno oživljavaju priču o trećem entitetu, sve naravno u svrhu pritiska, rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA BiH. 

- Mislim da su ovo odlične poruke iz Europske Unije, posebno iz Hrvatske od premijera Plenkovića, koji sad inzistira na tomu da to treba biti dogovor BH stranaka i BH institucija i to je jedino ispravno stajalište, ističe politička analitičarka iz Sarajeva Ivana Marić

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!