22:48 / 16.12.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

EU upozorava Rusiju na teške posljedice napadne li Ukrajinu

Ruski predsjednik Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin

Foto: Sputnik/Mikhail Metzel / Pool via REUTERS

Čelnici Europske unije upozorili su u četvrtak Rusiju da bi je bilo kakva agresija prema Ukrajini skupo koštala i da nosi sa sobom teške posljedice, uključujući i sankcije.

Bilo kakva daljnja vojna agresija protiv Ukrajine imat će teške posljedice i veliku cijenu, uključujući restriktivne mjere iskoordinirane s partnerima, kaže se u zaključcima sa sastanka na vrhu država članica EU-a.


Čelnici EU-a pozivaju Rusiju da hitno smanji agresivnu retoriku i napetosti uzrokovane gomilanjem vojske na granici s Ukrajinom.


Europska vijeće je također osudilo bjeloruski režim Aleksandra Lukašenka za iskorištavanje migranata i stvaranje humanitarne krize na granici s EU-om.


Čelnici EU-a u zaključcima o Bjelorusiji ističu važnost zaštite vanjskih granica EU-a, jačanje borbe protiv trgovine ljudima i krijumčara te pozivaju na hitnu provedbu dogovorenih restriktivnih mjera.


Također pozivaju na hitno i bezuvjetno puštanje na slobodu svih političkih zatvorenika u Bjelorusiji i prestanak represije prema civilnom društvu i neovisnim medijima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!