12:34 / 20.02.2021.

Autor: Željko Raić/Dnevnik/P.F./HRT

Europa ima najviše aktivnih slučajeva i preminulih

Cijepljenje

Cijepljenje

Foto: Zeljko Lukunic / /PIXSELL

U svijetu se trenutačno bilježi oko 400.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom na dan. Najviše, oko 150.000 u Europi, gdje je i najveći broj aktivnih slučajeva, ali nažalost i preminulih. Europske zemlje nade polažu u cjepivo. Cijepljenje dobro napreduje u Francuskoj i Portugalu.

Unatoč svim problemima s dostavom cjepiva, u Francuskoj se stanje polako normalizira. U ovom trenutku cijepljeno je gotovo 4 milijuna ljudi, a među njima su najbrojniji zdravstveni djelatnici i umirovljenici. Ovog vikenda na redu je cijepljenje drugom dozom.

I u Portugalu koji je trenutačno na vrhu europske crne liste, cijepljenje se sve više provodi prema planu. No, medicinsko osoblje na rubu je snaga pa ne čudi što se javlja sve više volontera koji su odlučili pomoći. Tako je četvero studenata iz Lisabona prije nekoliko dana odlučilo volontirati u gradskoj bolnici. Ove subote ta grupa povećala se za čak 400 novih članova.

- Učinili smo to jednostavno zato što smo se htjeli odužiti tim požrtvovnim ljudima koji stalno rade i pomažu nam. Moramo učiniti nešto da se oni malo odmore, objasnio je osnivač volonterske grupe Miguel Guiomar.

Rusija je danas objavila da je odobrila i treće cjepivo protiv COVID-a. Sputnjik je već otprije poznat i prodaje se diljem svijeta, a drugo cjepivo EpiVac na tržište dolazi ovih dana. Treće - CoviVac trebalo bi biti najuspješnije.

-  Naše novo cjepivo čuva se na standardnoj temperaturi od 2 do 8 Celzijevih stupnjeva. Tehologija je provjerena i dokazana, i cjepivo se može distribuirati i koristiti u cijelom svijetu, rekao je Konstantin Chernov, zamjenik ravnatelja istraživačkog laboratorija Centar "Čumakov".

A upravo je o distribuciji cjepiva i suradnji zemalja govorio američki predsjednik, pritom potpuno promijenivši dosadašnju praksu SAD-a.

- Konkurentnost ne smije pokvariti suradnju svih nas u pronalasku odgovora koji će pobijediti pandemiju i zaštititi nas od novih opasnosti, smatra predsjednik SAD-a Joe Biden.

S dolaskom nove američke administracije i uvođenjem strožih mjera zaštite, broj novozaraženih u stalnom je padu - u mjesec dana gotovo je 40% manje oboljelih.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!