Polovina svih novozaraženih i umrlih je u Europi, mjere se pooštravaju

12.11.2021.

21:34

Autor: Alenka Marina/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Nel Pavletic / PIXSELL

Europa ponovno postaje epicentar COVID-a u svijetu. Čak polovina svih novozaraženih i umrlih zabilježena je baš u europskim zemljama. Velik dio država prisiljen je pooštriti mjere. 


U Nizozemskoj u ponedjeljak počinje trotjedno zaključavanje kako bi se zaustavio daljnji porast broja novozaraženih.

- Možete se testirati, no ako se ljudi ne žele cijepiti, na kraju su ipak nužna stroža pravila. Šteta je jer se bliže blagdani, govori Jorrie Jansen, Breda

Svi stariji od 18 godina u Norveškoj morat će primiti treću dozu cjepiva. Tamošnji stožer to rješenje vidi kao jedini način zaustavljanja daljnjeg rasta broja zaraženih. 

Slovenija uvodi samotestiranje učenika osnovnih i srednjih škola. Testirat će se tri puta tjedno, i to od idućeg tjedna. 

Danas je na koronavirus pozitivno gotovo 15.000 ljudi, trećina više nego sedam dana prije. Vlada uvodi nove mjere.  

- Bojim se onoga što slijedi (od ponedjeljka). Svi žele da situacija krene na bolje, da prestanemo nositi maske, no uvjeren sam da će mjere biti strože i i da će nam biti gore, naglašava Tomaš Kraus iz Praga.

Mjere se pooštravaju i u Crnoj Gori

- Zabranjeno je organiziranje dočeka Nove godine na otvorenom, pa koncerti, masovna okupljanja i slično. Zabranjuje se organizacija vjenčanja na otvorenom i u zatvorenom. Zabranjen je rad noćnih klubova. Rad ugostiteljskih objekata ograničen je do ponoći, dakle do 24 sata. Zabranjeno je organiziranje studentskih ekskurzija, ekskurzija, privatnih proslava i rođendana, govori Jelena Brovinić Bojović, crnogorska ministrica zdravstva.

Bavarski gradić Miesbach ima najvišu 7-dnevnu incidenciju u Njemačkoj. Više od 1000 zaraženih na 100.000 stanovnika.

- Za mene zaključavanje nije opcija. Mislim da bi svi trebali biti odgovorniji. Čak bi i cijepljeni trebali obaviti PCR testiranje ako žele nekamo ići, naglašava Peter Gschwendtner, Miesbach.

Stanje je ozbiljno i to svi građani Njemačke moraju ozbiljno shvatiti, upozorava tamošnji ministar zdravstva. Ponovno se uvode besplatni brzi testovi na COVID-19. 

- Stope zaraze rastu, a ako se ništa ne promijeni, incidencija će se udvostručavati svaka dva tjedna. U nekim regijama već možemo vidjeti što znači kad su stope zaraze tako visoke, a postotak cijepljenih prenizak, istaknuo je Jens Spahn, njemački ministar zdravstva.

Ovo su snimke iz omske regije u Rusiji, gdje se zaraza nezaustavljivo širi. Od početka mjeseca u toj zemlji dnevno se koronavirusom zarazi oko 40 tisuća ljudi, a na dan u prosjeku umre više od tisuću osoba. Danas njih 1235.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!