Pripreme za doček Nove godine s COVID-om u mislima

12:22 / 31.12.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/Miro Aščić/A.P.C.

Priprema se kristalna kugla na Times Squareu

Priprema se kristalna kugla na Times Squareu

Foto: Jeenah Moon / REUTERS

Uz brojna epidemiološka ograničenja, svijet se priprema za doček Nove godine. Masovne novogodišnje proslave u svjetskim metropolama uglavnom su ili otkazane ili je broj posjetitelja ograničen.


Berlin ove godine neće ostati bez tradicionalnog novogodišnjeg vatrometa, ali na Brandenburškim vratima neće biti masovnog okupljanja. Proslave su otkazane diljem Njemačke, a slaviti se može jedino u skupinama do 10 ljudi. Ljudi planiraju dočeke uglavnom s malim krugom prijatelja . 


Francuska dočekuje Novu godinu s nikad većim brojem novozaraženih - više od 200 000. Na Elizejskim poljanama otkazan je tradicionalni vatromet, a pariške su  gradske vlasti pozvale građane da izbjegavaju masovna okupljanja. Maske su na otvorenom obvezne.


- COVID je svima u mislima i rastužuje ljude. Željeli bismo biti okruženi sretnim ljudima, lijepim i nasmijanim ženama, a vidimo samo maske, rekao je Sylvain Sorin u Parizu. 


Moskva bez zabrane okupljanja


Ruska prijestolnica dočekat će Novu godinu velikim tradicionalnim vatrometom, u prazničnom okružju i bez zabrane okupljanja, a na snazi su samo osnovne epidemiološke mjere. Moskovljanima neće manjkati zabave.

- Došla sam vidjeti kako je Moskva ukrašena. Posjetit ću Crveni trg i uživati u gradu, rekla je jedna turistica. 

Na drugom kraju svijeta, glasovita plaža u Rio de Janeiru prepuna je turista. 


Gradske vlasti dopustile su novogodišnji vatromet, ali otkazani su koncerti i druge proslave. Na Copacabani se u pretpandemijsko vrijeme okupljalo tri milijuna posjetitelja. 


- Planirali smo doći ovamo zbog novogodišnjeg vatrometa. U Riju je vrijeme lijepo, a čuli smo i da Brazil više nema problema s koronavirusom, kaže jedan od posjetitelja. 


Doček Nove godine ponovno je organiziran na Times Squareu u New Yorku unatoč rekordnom broju novozaraženih u Sjedinjenim Državama. Broj posjetitelja koji će moći uživati u tradicionalnom spuštanju kristalne kugle ograničen je, a COVID potvrde i maske obvezne. 
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!