14:15 / 29.05.2021.

Autor: HRT/Dnevnik u podne/Gordan Žvanović

Europa se ubrzano otključava

Europa se ubrzano otključava

Europa se ubrzano otključava

Foto: Slawomir Kaminski/Agencja Gazeta / REUTERS

Europa se ubrzano otključava - sve više država ublažava preventivne mjere za suzbijanje koronavirusa. Broj novih slučajeva opada, a sve je više cijepljenih građana. Gotovo godinu i pol od početka pandemije - i dalje se istražuje podrijetlo virusa zbog kojeg je svijet stao.

Nakon što zbog strogih epidemioloških mjera mjesecima nisu radili, restorani u Poljskoj ponovno su primili goste u zatvorenim prostorima. Zasad smiju raditi s 50 posto kapaciteta.

- Itekako su nam nedostajali odlasci u restorane i ovaj osjećaj normalnog života i slobode, rekao je Adrian, gost restorana.

Otvaranje i u drugim europskim zemljama i SAD-u. Vodeći američki lanci kinodvorana ukinuli su obvezu nošenja maske za sve koji su primili obje doze cjepiva protiv COVID-a. No čelnik Svjetske zdravstvene organizacije upozorava da borba još nije gotova.

- Želimo li zatrti pandemiju, ključno je da cjepivo bude dostupno svima. S više od 3 i pol milijuna umrlih od COVID-a i gubicima od 22 bilijuna dolara koje je gospodarstvo pretrpjelo na globalnoj razini te novim mutacijama virusa ova je pandemija još daleko od kraja, ističe Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije.

Nižu se i reakcije na nove optužbe američke obavještajne zajednice da je smrtonosni koronavirus možda ipak potekao iz laboratorija u kineskom gradu Wuhanu.

- Istraga je zatrovana politikom. Ako očekujete da znanstvenici rade svoj posao, surađuju i dođu do odgovora o podrijetlu virusa, kako bismo ovakvu pandemiju mogli spriječiti u budućnosti, potrebno je odvojiti znanost od politike, kaže Michael Ryan, Svjetska zdravstvena organizacija.

Širenje virusa pokušava zaustaviti Japan, gdje se za manje od dva mjeseca održavaju Olimpijske igre. Pandemija ne pokazuje znakove popuštanja pa je izvanredno stanje u Tokiju i drugim područjima produljeno do 20. lipnja.

- Iduća tri tjedna bit će ključna u postizanju rezultata cijepljenjem i provođenjem mjera za sprečavanje širenja zaraze. Sve molim za razumijevanje i suradnju, navodi Yoshihide Suga, japanski premijer.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!