19:05 / 18.12.2020.

Autor: Kristina Pešić/Dnevnik/IMS/P.F./HRT

Europa u izolaciju, a u Wuhanu normalan život

-

-

Foto: - / -

Polovinu aktivnih slučajeva koronavirusa u svijetu čine Europljani. Većina zemalja uoči blagdana stoga uvodi restriktivne mjere.Istovremeno u Wuhanu, gdje je sve krenulo, vraća se normalan život.
Koronavirus ne posustaje diljem svijeta - dosad je zaraženo 75,5 milijuna ljudi, a umrlih je gotovo 1,7 milijuna. Polovinu aktivnih slučajeva čine Europljani. Većina zemalja uoči blagdana stoga uvodi restriktivne mjere.

Odmah nakona božićnih blagdana Austrija će treći put u izolaciju. To, među ostalim, znači zatvaranje trgovina i uslužnih djelatnosti, otkazivanje početka skijaške sezone te produljenje školskih praznika do sredine siječnja.

Poljska izbjegava uvesti karantenu za Božić, odgađajući je do 28. prosinca, a policijski sat na Silvestrovo. Zato ponovni život u izolaciji Talijane čeka i za Božić i Novu godinu. 

U španjolskom glavnom gradu centar je pun ljudi koji ne poštuju fizičku distancu, ali lokalne vlasti ne namjeravaju uvoditi strože mjere kakve su na snazi u većem dijelu zemlje.

- Zadržat ćemo postojeće mjere jer su se pokazale dobrima. Nastavit ćemo podizati svijest građana o potrebi prozračivanja prostora i poštovanja policijskog sata. Ne želimo uništiti obrtnike, zatvoriti ugostiteljske objekte i dodatno oslabiti ekonomiju, rekla je predsjednica regionalne vlade u Madridu Isabel Diaz Ayuso.

Istodobno u Kini, u Wuhanu, gdje se prvo pojavio koronavirus i iz kojega je krenula pandemija, vratili su se normalnom životu. Medicinski djelatnici kupuju stanove jer im je za kupnju lokalni investitor ponudio 15% popusta.

Nakon što su još u listopadu počeli s eksperimentalnim ciljepljenjem, u Kini planiraju početkom 2021. cijepiti još 50 milijuna građana. Odobrili su hitnu upotrebu dvaju Sinopharmovih cjepiva i jednog tvrtke Sinovac Biotech. 

U SAD-u se cijepio potpredsjednik Mike Pence, dosad najviše rangirani političar koji je to učinio. Nakon Pfizerova, Amerikanci su korak do odobrenja drugog cjepiva. Članovi Savjetodavnog odbora izglasovali su preporuku Agenciji za hranu i lijekove da hitno odobri Modernino cjepivo, što znači da bi ga mogli početi primjenjivati već sljedeći tjedan. I u EU-u će se o tom cjepivu raspravljati - 6. siječnja, tjedan dana ranije nego što je bilo predviđeno.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!