12:06 / 21.09.2020.

Autor: Željko Raić/Dnevnik/HRT

Europljani prosvjeduju protiv restrikcija

Foto: REUTERS/Ronen Zvulun

Foto: REUTERS/Ronen Zvulun

Foto: - / REUTERS

Dok epidemiologe, posebno u Europi, zabrinjava iznimno brzo širenje koronavirusa, sve više Europljana prosvjedima izražava nezadovoljstvo zbog postrožavanja epidemioloških mjera.
Dok epidemiologe, posebno u Europi, zabrinjava iznimno brzo širenje koronavirusa, sve više Europljana prosvjedima izražava nezadovoljstvo zbog postrožavanja epidemioloških mjera. Nezadovoljstvo se prelilo i izvan Starog kontinenta pa je tako u Izraelu posla imala policija.

Noćas u Izraelu dosad najveće kršenje mjera. Iako su one jasne - karantena traje tri tjedna, nitko ne smije biti udaljen od svoje kuće više od kilometra, u Jeruzalemu nekoliko tisuća prosvjednika iz svih dijelova zemlje. Policija uhićuje prosvjednike, no oni su uporni.

- Ova karantena nema nikakvog smisla, ovdje je samo riječ o političkom manevru premijera Netanyahua, koji želi izbjeći suđenje, pa svoj narod zastrašuje koronavirusom, rekao je prosvjednik Ariel Baker.

Masovni prosvjedi i diljem Njemačke. Tisuće ljudi bez maske, u bliskom kontaktu, otvoreno prozivaju lokalne vlasti. Traže da prestanu širiti dezinformacije i omoguće normalan život.

- Koronavirus? Ma dajte, molim vas. Pogledajte statistike Insituta Koch. Nitko nije umro od virusa još od travnja. Sve je to jedna velika laž, iza svega stoji politika, kaže prosvjednik Mario Wolf.

Prosvjedi i u Madridu, ali mnogo manji, jer, čini se, ondje se ipak poštuju nove strože mjere. Naime, njihovo se nepoštovanje plaća minimalno 600 eura. Pa zato ne iznenađuje što se zabrana masovnih okupljanja ne krši, baš kao ni neovlašten izlazak iz obvezne samoizolacije.

Indija i dalje bilježi negativne rekorde, no stručnjaci upozoravaju na nove probleme. Budući da su zbog velikog broja oboljelih mnoge tvornice ostale bez radne snage, zabilježeni su nezakoniti slučajevi zapošljavanja djece.

- Milijuni djece u realnoj su opasnosti da postanu robovi, da ih se proda kao roblje, da ostanu bez školovanja, svoje obitelji. Moramo riješiti taj problem, kaže dobitnik Nobelove nagrade Kailash Satyarthi.

Na drugom kraju svijeta, Novi Zeland ukinuo je mjere zaštite od koronavirusa u većem dijelu zemlje, osim u najvećem gradu Aucklandu. Virus je, čini se, stavljen pod kontrolu - poručila je premijerka Ardern.
-

-

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!