EUROPOL i policija u BiH razbili veliku kriminalnu skupinu, 38 uhićenih

22.06.2023.

18:14

Autor: HRT/D.M./Hina

Sjedište Europola

Sjedište Europola

Foto: Piroschka van de Wouw / Reuters

Kriminalna mreža koja je imala 38 članova identificirana je i razbijena u suradnji bosanskohercegovačkih policijskih tijela i EUROPOL-a, potvrdili su u četvrtak iz sjedišta te policijske agencije EU-a u Den Haagu.

Kako je pojašnjeno u priopćenju, u istrazi koja je trajala od 2021. godine otkrivena je skupina koja se bavila krijumčarenjem droge i oružja, pranjem novca i bila je povezana s korupcijom a djelovala je na zapadnom Balkanu i Južnoj Americi.

EUROPOL je otvorio istragu operativnom analizom komunikacija kriminalaca kriptiranim mrežama SkyEcc i ANOM a potom je u nju uključena i policija Njemačke te BiH. Policijska operacija je okončana 19. lipnja kada je uhićeno šest osoba čime je ukupni broj privedenih povećan na 38.

Uhićena osoba od velikog značaja


Osam uhićenih djelovali su kao zaposlenici i dužnosnici u različitim tijelima vlasti i agencijama u BiH. Njemačka je policija uhitila jednu osobu "velikog značaja" i izručila je BiH.

U policijskim je racijama zaplijenjeno oko 300 kilograma kanabisa te nekretnine i gotov novac ukupne vrijednosti šest milijuna eura.

Informaciju o ovoj operaciji EUROPOL je objavio na dan kada je u BiH nakon deset godina čekanja napokon profunkcionirao ured za vezu s tom agencijom.

- Časnik za vezu BiH pridružit će se velikoj zajednici od gotovo 300 časnika za vezu, koji predstavljaju više od 45 zemalja, i već borave u sjedištu EUROPOL-a, stoji u izjavi u kojoj je istaknuto kako će to biti značajan doprinos zajedničkoj borbi protiv organiziranog kriminala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!