Europske članice WHO-a izglasale zatvaranje regionalnog ureda u Rusiji

15.05.2023.

21:21

Autor: Hina/HRT/A.V.

Svjetska zdravstvena organizacija

Svjetska zdravstvena organizacija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je rekla da su njene članice u Europi izglasale zatvaranje regionalnog ureda u Moskvi, do čega je došlo nakon prošlogodišnje ruske invaziju na Ukrajinu.

Države članice WHO-a u Europi od prošle godine razmišljaju o preseljenju Europskog ureda za prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti izvan Rusije.

Rusko diplomatsko predstavništvo u Ženevi nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom.

Odluka je prihvaćena potrebnom većinom na posebnom sastanku europskog ureda WHO-a u ponedjeljak, rekla je agencija Ujedinjenih naroda u e-mailu. Ured će se preseliti u danski glavni grad Kopenhagen do 1. siječnja 2024, stoji u odluci.

Tadžikistan, saveznik Rusije, na istom je sastanku tražio da se ured premjesti tamo umjesto u Dansku, no većina država članica je glasala protiv.

Diplomati su ranije za Reuters rekli da je zatvaranje ureda u Moskvi zamišljeno kao politički korak kojim bi se pomoglo naporima zapada da se izolira Rusiju i ne očekuje se da će imati zdravstvene posljedice za Rusiju ili svjetsku zdravstvenu politiku.

Nezarazne bolesti poput dijabetesa i raka su glavni uzroci smrti u europskoj regiji WHO-a, koja uključuje 53 zemlje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!