14:59 / 21.04.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Europske zemlje nastavlju s upotrebom cjepiva J&J

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dado Ruvic / REUTERS

Europske zemlje se u srijedu spremaju na nastavak isporuke cjepiva protiv bolesti COVID-19 Johnson&Johnson zdravstvenim ustanovama nakon što je europski regulator ocijenio da ukupna zdravstvena korist tog cjepiva premašuje rizike.


Njemačko ministarstvo zdravstva je priopćilo da će ubrzo krenuti s isporukom cjepiva Johnson&Johnson centrima za cijepljenje u saveznim pokrajinama, a nakon toga i liječnicima obiteljske medicine.


Cjepivo američkog proizvođača od danas nastavlja koristiti i Nizozemska, a Italija se također odlučila na taj potez, uz preporuku da se koristi kod osoba starijih od 60 godina.


Danske zdravstvene vlasti trebale bi objaviti odluku o sudbini cjepiva J&J sljedeći tjedan, nakon što još dodatno istraže njegovu moguću povezanost s rijetkim oblicima zgrušavanja krvi.


Europska agencija za lijekove (EMA) u utorak je objavila da je njezin odbor za sigurnost ustanovio moguću vezu između cjepiva američke tvrtke i rijetkog stvaranja krvnih ugrušaka kod odraslih koji su primili cjepivo u SAD-u, ali pritom ističući da korist od cijepljenja tim jednokratnim cjepivom premašuje rizike.


EMA je ustanovila da su se svi slučajevi krvnih ugrušaka dogodili kod odraslih osoba mlađih od 60 godina, većinom kod žena, u roku od tri tjedna nakon cijepljenja.


Agencija je pojasnila da su svi dostupni dokazi, uključujući osam izvještaja o slučajevima krvnih ugrušaka u SAD-u, bili dio njihove procjene.


Gotovo u svim slučajevima je došlo do cerebralne venske sinusne tromboze (CVST) i trombocitopenije (manjak krvnih pločica - trombocita).


No, iako EMA cjepivo smatra sigurnim, odlučila je članicama EU-a prepustiti odluku o tome kako će ga koristiti, slično kao i u slučaju cjepiva AstraZenece.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!