18:16 / 13.05.2022.

Autor: Hina/HRT

Europske zemlje traže od Izraela prekid gradnje naselja na Zapadnoj obali

Prosvjed Palestinaca u Masafer Yatti

Prosvjed Palestinaca u Masafer Yatti

Foto: Mussa Qawasma / REUTERS

Četrnaest europskih zemalja u petak je izrazilo "duboku zabrinutost" odlukom Izraela da izgradi preko 4000 novih stambenih objekata za židovske doseljenike na okupiranim palestinskim područjima, izvijestilo je španjolsko ministarstvo vanjskih poslova.

- Pozivamo izraelske vlasti da povuku tu odluku, navedeno je u zajedničkom priopćenju Španjolske, Francuske, Njemačke, Italije, Belgije, Nizozemske, Švedske, Finske, Danske, Norveške, Irske, Grčke, Luksemburga i Malte.


Izrael je odobrio izgradnju naselja za području Zapadne obale čime je nastavio dosadašnju praksu protivnu međunarodnom pravu i rezolucijama Ujedinjenih naroda.


- Nova naselja će postati dodatna prepreka rješenju o uspostavi dviju država. Izraelska naselja su jasna povreda međunarodnog prava i opstruiranje uspostavljanja pravednog i čvrstog mira između Izraelaca i Palestinaca, stoji u priopćenju 14 zemalja.


- Ova odluka o gradnji naselja, kao i rušenju palestinskih domova i izbacivanju ljudi iz kuća, utječe na palestinsko stanovništvo u istočnom Jeruzalemu i području C, te direktno prijeti održivosti rješenja o uspostavi buduće države Palestine, navele su u priopćenju europske zemlje.


Pozvale su Izrael i da odustane od planiranog rušenja palestinskih objekata i iseljavanja Palestinaca iz kuća, "posebno u Masafer Yatti", području oko grada Hebrona.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!