19:12 / 18.05.2021.

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/Jelena Perleta/A.P.C.

Europske zemlje ublažavaju mjere

COVID 19 u Rusiji

COVID 19 u Rusiji

Foto: Anton Vaganov / REUTERS

Indija, u kojoj je koronavirusom dosad zaraženo više od 25 milijuna ljudi, i dalje je najveće žarište pandemije u svijetu, ali ima naznaka da se stanje miruje. U posljednja dva dana broj novozaraženih pao je ispod 300 tisuća. Istodobno pandemija diljem Europe jenjava. Traju intenzivne kampanje cijepljenja, a mnoge zemlje i dalje s oprezom ublažavaju epidemiološke mjere. 

U londonskom West Endu traju pripreme za prvu kazališnu predstavu nakon dugih mjeseci stanke. Mjere se polako ublažavaju, prema posljednjem istraživanju 96% Britanca razvilo je antitijela nakon prve doze cjepiva. Oko 20 milijuna Britanaca cijepljeno je objema dozama, no i dalje je potreban oprez. U Velikoj Britaniji zabilježeno je već gotovo 500 slučajeva indijskog soja koronavirusa.

- Broj slučajeva u tjedan se dana udvostručio i svaki se dan povećava, neovisno o dobnim skupinama, izjavio je ministar zdravstva Matt Hancock. 


Njemačka će 7. lipnja prekinuti s praksom cijepljenja ranjivih skupina te će svim odraslima omogućiti besplatno cijepljenje.

- Neće ipak biti moguće sve koji to žele cijepiti u lipnju, no kampanju cijepljenja nastavljamo prema planu tijekom ljeta, kazao je njemački ministar zdravstva Jens Spahn.

Intenzivna kampanja cijepljenja traje u Francuskoj 


Mnogi su se u strahu od nuspojava do sada ustezali, no dvojbe polako nestaju. Neki se odlučuju cijepiti kako bi se zaštitili i mogli normalno raditi, nekima je jednostvno dosta 'novog normalnog' i žele da se sve pokrene.


U Danskoj se već pomalo počinje relativno normalno živjeti. Od petka će raditi gotovo svi objekti, osim noćnih klubova.


Danci će ipak morati nastaviti održavati fizički razmak te će, po potrebi, morati pokazati potvrdu da su cijepljeni ili imaju negativan test na koronavirus.


- Pandemija je pod kontrolom i to znači da se možemo otvarati te dugoročno planirati za doba kada ćemo reći doviđenja COVID putovnicama, maskama i svemu što moramo izdržati još neko vrijeme, rekao je danski ministar zdravstva Magnus Heunicke.


Austrija od srijede otvara restorane, hotele, kina i kazališta te popušta uvjete ulaska putnika u zemlju. Bez obzira na kategoriju države iz koje dolaze, svi moraju predočiti dokaz o cijepljenju, ozdravljenju ili negativan test na koronavirus.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!