Europske zemlje znatno povećale uvoz oružja

13.03.2023.

13:09

Autor: HRT/V.G./Hina

Europske zemlje znatno povećale uvoz oružja

Europske zemlje znatno povećale uvoz oružja

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Europske države znatno su povećale uvoz oružja od 2018. do 2022. u odnosu na prethodnih pet godina, a udio SAD-A u globalnom izvozu snažno je porastao, objavio je u ponedjeljak Švedski međunarodni institut za mirovna istraživanja (SIPRI).

U razdoblju od 2918. do 2022. europski uvoz oružja porastao je za 47 posto u odnosu na razdoblje od 2013. do 2017., utvrdio je švedski institut, koji prati izvoz i uvoz zrakoplova, ratnih brodova, tenkova, topništva, projektila i raznih sustava naoružanja.

Europske članice NATO-a povećale su uvoz za 65 posto.

- Iako su se transferi oružja na svjetskoj razini smanjili, oni prema Europi naglo su porasli zbog napetosti između Rusije i većine drugih europskih država, konstatirao je u priopćenju Pieter D. Wezeman, viši istraživač u SIPRI-ju.

- Nakon invazije na Ukrajinu europske zemlje žele uvoziti više oružja, i to u kraćem roku, dodao je Wezeman.

Na globalnoj razini uvoz oružja smanjio se za 5,1 posto.

Afričke države smanjile su uvoz za 40 posto, a one u Sjevernoj i Južnoj Americi za 21 posto. Smanjen je i uvoz u azijsko-pacifičkoj regiji, za 7,5 posto, i na Bliskom istoku, za 8,8 posto.

Iznimka su u Aziji zemlje na istočnom dijelu kontinenta i "određene zemlje na drugim područjima s visokom razinom geopolitičke napetosti, napominju.

- Strateško natjecanje nastavlja se i u drugim dijelovima svijeta: porastao je uvoz oružja u istočnu Aziju, a isporuke na Bliski istok zadržale su se na visokoj razini, objasnio je Wezeman.

SAD i Rusija bile su u protekla tri desetljeća najveći i drugi po veličini izvoznik oružja u svijetu. U razdoblju od 2018. do 2022. SAD je povećao vodstvo, sa 14 posto većim izvozom u usporedbi s prethodnih pet godina. Američki udio u globalnom izvozu porastao je s 33 na 40 posto.

Ruski izvoz oružja smanjio se pak za 31 posto, a udio u globalnom izvoz pao je s 22 na 16 posto.

Trećeplasirana Francuska primaknula se Rusiji s povećanjem udjela u globalnom izvozu sa 7,1 posto u razdoblju od 2013. do 2017. na 11 posto u petogodišnjem razdoblju zaključno s 2022.

- Invazija na Ukrajinu vjerojatno će dodatno ograničiti ruski izvoz oružja, rekao je Wezeman iz SIPRI-ja.

- Zato što će Rusija dati prioritet opskrbi vlastitih oružanih snaga dok će potražnja iz drugih država ostati na niskoj razini zbog trgovinskih sankcija, dodao je.

Lani je SIPRI upozorio da će globalni nuklearni arsenal vjerojatno rasti u nadolazećim godinama, napominje Reuters.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!