14:08 / 04.03.2021.

Autor: P.F./Hina

Europski sud naredio Britaniji da smanji zagađenje zraka

Smog često zagađenje u gradovima

Smog često zagađenje u gradovima

Foto: Ilustracija / Pixabay

Europski sud pravde (ECJ) je presudio da je Velika Britanija godinama kršila ograničenja vezana uz zagađenje zraka te naredio Londonu da poštuje postojeća pravila, dajući do znanja da bi Britanija mogla biti novčano kažnjena.

Britanija je napustila EU, a time izašla i iz ECJ-a, krajem prošle godine, no pristala je provoditi presude ECJ-a ako su sudski postupci započeli dok je još uvijek bila članica Unije.

U presudi piše da je Britanija od 2010. do 2017. sustavno i uporno kršila odredbu o ograničenju ispuštanja dušikovog dioksida (NO2) u čak 16 zona, uključujući London, Manchester i Glasgow.

ECJ nalaže da Britanija smanji emisiju NO2 ispod europskog limita. U suprotnom će Europska komisija pokrenuti daljnje pravne korake i odrediti novčanu kaznu.

Britansko ministarstvo okoliša je priopćilo da razmatra presudu europskog suda.

Glasnogovornik ministarstva je kazao da je zagađenje zraka od 2010. značajno smanjeno te da nakon izlaska iz EU-a Britanija nastavlja s provedbom plana za poboljšanje kvalitete zraka u koji je uloženo 3,8 milijardi funti (5,30 milijardi američkih dolara).

Cestovni promet je najveći uzrok velikih emisija NO2, što znači da su zagađenjem najviše pogođena urbana područja.

Britanija će u cilju ostvarenja klimatskih ciljeva od 2030. zabraniti prodaju novih automobila i kamioneta na benzin i dizelsko gorivo.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!