Evakuacije zbog širenja požara na jugozapadu Turske

20:15 / 23.06.2022.

Autor: Hina/HRT

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Kenan Gurbuz / REUTERS

Više od 270 ljudi evakuirano je u blizini odmarališta u jugozapadnoj Turskoj zbog požara koji je buknuo u utorak i proširio se zbog visokih temperatura i jakog vjetra, kazao je u četvrtak ministar poljoprivrede i šumarstva Vahit Kirişçi.

Svoj dom ili radno mjesto moralo je napustiti 274 stanovnika, kazao je Kirişçi u Marmarisu, popularnom odmaralištu u pokrajini Mula u Sredozemlju.

- Dosad su zahvaćene gotovo tri tisuće hektara zemlje, kazao je Kirişçi.

Požar je najprije buknuo u nacionalnom parku u Marmarisu.

Turski oporbeni čelnik Kemal Klçdarolu u srijedu navečer istaknuo je da je ta regija posebno osjetljiva na šumske požare zbog klimatskih promjena i optužio je vladu za nespremnost.

Šumski požar bukti i u pokrajini Kahramanmaraş na jugoistoku Turske, prenosi medijska kuća TRT.

Prošlo ljeto, golemi su požari uništili tisuće hektara diljem Turske, pri čemu su najteže pogođene bile obale Egejskog i Sredozemnog mora. Tada je vlada predsjednika Recepa Tayyipa Erdoana bila kritizirana zbog loše pripreme i manjka potpore iz zraka.

- Dvanaest aviona i 45 helikoptera pomaže ugasiti požar, rekao je Kirişçi te dodao da stižu još tri helikoptera iz Katara i avion iz Azerbajdžana.

Osim toga, Turska, Izrael i Cipar poslali su avione i helikoptere u pomoć pri gašenju požara u sjevernom dijelu, turskom dijelu otoka Cipra, javila je državna novinska agencija Anadolu.

- Požar je izbio u utorak u području Mersinlika, oko 83 kilometra sjeveroistočno od Nikozije, kazao je Anadolu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!