13:18 / 18.05.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Evakuiran jedan od najviših kineskih nebodera

Shenzhen, Kina

Shenzhen, Kina

Foto: - / REUTERS

Jedan od najviših kineskih nebodera, gotovo 300 metara visok toranj SEG Plaza u južnom gradu Shenzhenu evakuiran je  nakon što se počeo neobjašnjivo ljuljati  oko 13 sati po lokalnom vremenu. Uspaničeni ljudi pobjegli su na sigurno, a zgrada je zatvorena u 14.40,  izvijestili su lokalni mediji.

Završen 2000. godine u središtu jednog od najbrže rastućih kineskihg gradova, taj je toranj sjedište jednog od glavnih tržišta elektronike. U njemu se nalaze i brojni uredi.


Uprava za izvanredne situacije istražuje što je izazvalo njihanje nebodera u okrugu Futiana u Shenzhenu, navodi se u objavi na platformi Weibo, koja je nešto poput Twittera.


- Nakon provjere i analiziranja podataka različitih postaja za praćenje potresa diljem grada, zaključeno je da u Shenzhenu danas nije bilo potresa, piše u objavi.


Video snimke prolaznika koje su lokalni mediji objavili na Weibu pokazuju kako se neboder ljulja, dok stotine užasnutih prolaznika bježe.


Zasad nije poznato kako će vlada postupiti u slučaju opasne zgrade te veličine koja se nalazi u središtu grada od 12 milijuna ljudi.


Toranj SEG nazvan je po proizvođaču poluvodiča i elektronike Shenzhen Electronics Group. Prema podacima kineskog Vijeća za visoke zgrade, to je po visini 18. toranj u Shenzhenu. 


Kineske su vlasti lani zabranile gradnju nebodera viših od 500 metara.

Rušenja zgrada nisu rijetkost u Kini gdje su slabi standardi gradnje, a zbog vratolomne urbanizacije gradnja se odvija u žurbi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!