07:35 / 03.07.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Evakuirana susjedna zgrada stambenog kompleksa na Floridi

 Champlain Towers South

Champlain Towers South

Foto: MIAMI DADE FIRE DEPARTMENT / Handout via REUTERS

Nakon što su u ruševinama zgrade na Floridi u petak pronađena još četiri tijela, čime se broj žrtva popeo na 22, lokalni dužnosnici naredili su evakuaciju susjednog rezidencijalnog kompleksa ocijenivši da nije siguran za život.

- Svim stanarima zgrade Crestview Towers rečeno je da se moraju hitno evakuirati nakon što su inženjeri utvrdili ozbiljne probleme s betonskom konstrukcijom i električnim instalacijama, rekao je gradski upravitelj za North Miami Beach Arthur Sorey.

Odluka o hitnoj evakuaciji donesena je i zbog približavanja uragana Else, koji bi prema prognozama trebao pogoditi Floridu već u ponedjeljak. Sorey je upozorio da vlasnici zgrade još nisu pokrenuli proces obnove potvrde o sigurnosti, obvezne za zgradu sagrađenu prije 40 godina.

- Odluku zasigurno nije bilo lako donijeti. Ali to je jedino ispravno što možemo učiniti u ovome trenutku. Neizvjesno je što bi se moglo dogoditi kad nas pogodi oluja, napomenuo je.

Veći dio dvanaesterokatnice Champlain Towers South srušio se 24. lipnja u 1:20 nakon ponoći. Uz četiri nova tijela otkrivena u petak, stradalih u iznenadnom urušavanju 40 godina stare zgrade u Surfsideu sada je ukupno 22, 126 osoba još se vodi kao nestale, dok je 188 stanara zgrade spašeno.

Istražitelji još nisu utvrdili što je izazvalo urušavanje. U izvješću iz 2018., napravljenom radi obvezne obnove potvrde o sigurnosti, navode se strukturni nedostaci, koji su sada u fokusu istrage. List USA Today, pozivajući se na dokument iz 2020. u posjedu člana obitelji jedne od žrtava, prenio je da se u izvješću upozorava na "neobične rezultate" testiranja dubine betona ispod bazena.

U travnju ove godine predsjednik udruge stanara uputio je pismo svim stanarima u kojemu ih upozorava da je došlo do znatnog pogoršanja ozbiljnog oštećenja betona otkrivenog oko temelja zgrade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!