19:18 / 07.04.2022.

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/HRT

Evakuirano 500 ljudi, preživjeli su pet tjedana u podrumima u Mariupolju

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini

Foto: Unian / Reuters

Pentagon je objavio da su se ruske snage potpuno povukle iz Kijeva i Černjihiva te se preusmjerile na osvajanje Donbasa. Istodobno, svijet i dalje obilaze snimke iz regije Kijev, odakle su se ruski vojnici povukli i iza sebe ostavili pustoš. Simbol stradanja i strateški iznimno važan grad Mariupolj još se herojski odupire žestokim napadima. 

Julija je sa svojom djecom i bakom Tatjanom preživjela u podrumu zgrade u Mariupolju pet tjedana. Pili su prljavu vodu iz bunara, jedva se prehranjivali. Ljudi doživljavaju psihičke slomove, naša se susjeda objesila, kaže. Konvoj Međunarodnog Crvenog križa napokon se probio u opkoljeni grad i uspio iz njega evakuirati 500 stanovnika. Marija kaže kako su Rusi tvrdili da su ih došli osloboditi. Mariupolj je postao groblje, sva su naselja puna grobova civila, dodaje.

Put do obližnjeg Zaporižja trajao je 26 sati zbog brojnih nadzornih točaka ruske vojske na kojima su muškarci izvođeni iz autobusa, pregledavani u potrazi za vojnim tetovažama ili tragovima na koži koji navodno pokazuju da su nosili oružje.

Masovni egzodus stotina tisuća Ukrajinaca

Traje masovni egzodus stotina tisuća Ukrajinaca s istoka prema sigurnijim dijelovima zemlje nakon poziva vlasti iz Kijeva civilima da napuste to područje "dok još mogu" prije nego što se Rusija sveobuhvatnim napadima fokusira na to područje. Desetke kilometara duge kolone automobila jedva se kreću.

Niz vojnih poraza u blizini glavnog grada Ukrajine natjerao je Rusiju na povlačenje trupa iz Kijeva i oko njega, prebacivanje većeg dijela žarišta svoga rata na istočnu Ukrajinu. To guranje u područje Donbasa moglo bi značiti dugotrajan sukob.

Najbolje ukrajinske snage raspoređene na istoku

- U smjeru Slobožanjskog neprijatelj je nastavio blokirati grad Harkiv i topnički ga granatirati. U smjeru Donecka i Tavrije također se topnički granatira naselje Popasna. Cilj je nastaviti ofenzivu na Rubižnje, Njižnje i Novobahmutivku, izjavio je glasnogovornik Glavnog stožera oružanih snaga Ukrajine Oleksandr Šputin.

Najbolje uvježbane snage Ukrajine već su raspoređene na istoku zemlje zbog osmogodišnjeg rata sa separatistima koje podržava Rusija. Smatra se da su pretrpjeli velike gubitke, ali su i dalje znatan izazov za rusku invazijsku vojsku. Ruske snage pokušavaju ih opkoliti na istoku krećući sa sjevera, istoka i juga. To je velik teritorij koji treba kontrolirati i ne bi trebalo podcijeniti njegovu geografsku složenost.  

Donbas, industrijsko srce Ukrajine

Donbas, industrijsko srce Ukrajine

Foto: Dnevnik / HRT

- Bitka za Donbas će vas podsjetiti na Drugi svjetski rat s velikim operacijama, manevrima, sudjelovanjem tisuća tenkova, oklopnih vozila, aviona, topništva. Na temelju ruskih priprema vidimo da to neće biti lokalna operacija, poručio je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Donbas, industrijsko srce Ukrajine

Kada ruski predsjednik govori o, kako on to zove "oslobađanju" Donbasa, misli na staro industrijsko srce Ukrajine za proizvodnju ugljena i čelika. Ono što zapravo želi je cjelina dviju velikih istočnih regija, Luhanska i Donecka, koje se protežu od Mariupolja na jugu sve do sjeverne granice. Rusi će pokušati stvoriti kopneni most koji bi prolazio duž južne obale - zapadno od Donecka do Krima.

 4000 kaznenih postupaka za ratne zločine

Nakon pronalaska stotina masakriranih civila u Buči i drugim gradovima koje je više od mjesec dana okupirala ruska vojska, Ukrajina će tražiti pravdu za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti, zločine agresije i genocid.

- Do sada se vodi više od 4000 kaznenih postupaka. Postoje oni koji su u početku klasificirani kao ratni zločini. Štoviše, imamo više od 2000 povezanih zločina, koji se mogu prekvalificirati, kazala je glavna tužiteljica Ukrajine Irina Venediktova

Za ruskog šefa diplomacije nacrt mirovnog sporazuma koji je predstavio Kijev sadržava Moskvi "neprihvatljive" elemente". 

- Takva nesposobnost pregovaranja opet pokazuje prave namjere Kijeva da odugovlači i potkopava pregovore kroz odustajanje od ostvarivih ciljeva. U tome vidimo i činjenicu da režim u Kijevu kontroliraju Washington i njegovi saveznici koji potiču predsjednika Zelenskog da nastavi borbu, poručio je Sergej Lavrov.

Ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak odmah je odgovorio kako Sergej Lavrov nije izravno uključen u pregovore te da su njegove izjave "isključivo propagandnog značaja".

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!