Kako je izgledala tajna operacija Bidenova posjeta Kijevu

20.02.2023.

18:35

Autor: T.V./HRT/Hina

Američki predsjednik Biden nenajavljenim posjetom Ukrajini iznenadio svjetske medije

Američki predsjednik Biden nenajavljenim posjetom Ukrajini iznenadio svjetske medije

Foto: Evan Vucci / REUTERS

Možda najpoznatiji čovjek na svijetu, američki predsjednik Joe Biden, u ponedjeljak je nenajavljenim posjetom Ukrajini iznenadio svjetske medije i washingtonske kuloare.

Biden je izgledao smiren kad se pojavio u Kijevu. Ali su za ostvarenje toga putovanja bile potrebne prave vojne, diplomatske i medijske vratolomije.

U srcu misije bilo je smišljeno zavaravanje.

Biden je prema planu kasno u ponedjeljak trebao poletjeti prema Poljskoj u povodu prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu. Modificirani Boeing 747 koji upotrebljava kao predsjednički zrakoplov Air Force One za duga putovanja, 13-člana medijska ekipa koja ga prati, cijela svita pomoćnika i osiguranje bili su spremni.

Budući da je sve bilo spremno za vrlo simboličan posjet, Biden je cijeli vikend u javnosti bio vrlo opušten.

U subotu poslijepodne bio je u crkvi, nakon čega je posjetio Nacionalni muzej američke povijesti sa suprugom Jill i zatim večerao u restoranu Red Hen.

Nedjelja je bila predviđena za odmor. Ili je barem svijet tako mislio, uključujući stotine novinara koji prate Bijelu kuću.

Do tada su 80-godišnji Biden, šačica najbližih suradnika i samo dvoje novinara, već bili na putu prema Kijevu, kamo su stigli u ponedjeljak rano ujutro.

Rusi su znali


Kako su zapravo putovali, još je tajna.

Velik broj europskih dužnosnika doputovao je u Kijev iz Poljske vlakom, ali općenito se nije smatralo vjerojatnim da bi jedan američki predsjednik, s pomoćnikom sa šiframa za nuklearno oružje, proveo sate u vlaku.

Putovanje zrakoplovom isto tako može biti komplicirano s obzirom na svakodnevne zračne bitke i raketne napade u Ukrajini.

Nije poznato jesu li američke snage, zračne ili kopnene, ušle u Ukrajinu kako bi ga štitile ili je ukrajinska vojska, koja usko surađuje s američkim kolegama, osiguravala teren.

No Bijela kuća objavila je da je bio uspostavljen direktan kontakt s Moskvom prije samog Bidenova dolaska, navodno u obliku strogog upozorenja.

- Obavijestili smo Ruse da će predsjednik Biden doputovati u Kijev. To smo učinili nekoliko sati prije njegova polaska kako ne bi došlo do sukoba, rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan. "Zbog osjetljive prirode te komunikacije, neću ulaziti u to kako su odgovorili ni kakva je točno bila priroda poruke."

Bijela kuća prenijela je da će sve pojedinosti biti objavljene poslije.

Američki predsjednici i prije su znali posjetiti opasne zone, odnosno Afganistan i Irak za vrijeme rata. No u tim slučajevima predsjednici su dolazili u velike baze koje je kontrolirala američka vojska.

- Ovo je bio "povijesni posjet, nezapamćen u suvremeno doba", posjet zemlji u ratu u kojoj nema američkih snaga, rekao je Sullivan, koji je bio u Bidenovoj pratnji.

Biden je otputovao iz Kijeva u jednako tajnovitim okolnostima, prema izjavi novinara koji je bio u njegovoj pratnji umjesto novinarske ekipe koja ga obično prati.

Kada su Amerikanci doznali za tu vijest, Biden, kojega se sada prema planu očekuje u Poljskoj, već je napisao na Twitteru: "Kijev mi je osvojio srce".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!