Facebook mijenja ime u Meta

28.10.2021.

20:50

Autor: Hina/HRT

Facebook

Facebook

Foto: Borna Filic / Pixsell

Facebook mijenja ime u Meta, objavio je to na današnjoj video-konferenciji osnivač Mark Zuckerberg.  Mark Zuckerberg predstavio je novi smjer Facebooka koji se od sada zove Meta! Cilj je stvoriti tzv. metaverzum - potpuno novu interakciju interneta čiji će temelj biti virtualna i proširena stvarnost. A to znači da će korisnici moći uroniti u novi, virtualni svijet uz pomoć svog avatara - družiti se, igrati, raditi, kupovati, stvarati. 

Promjena imena dolazi u vrijeme dok se tvrtka bori s kritikama zakonodavaca i regulatora zbog svoje tržišne snage, algoritamskih odluka te nadzora nad zlouporabama na svojim platformama, javlja Reuters.

- Od danas naša kompanija je Meta, rekao je Zuckerberg, najavljujući zaokret kompanije.

Kompanija kaže da će novo ime bolje odražavati ono čime se bavi, u trenutku kada se širi izvan društvenih medija na područja poput virtualne realnosti (VR). Promjena se ne odnosi na individualne platforme, kao što su Facebook, Instagram ili Whatsapp, već samo na matičnu kompaniju čiji su dio.

- Naša misija ostaje ista, rekao je Zuckerberg. Naše aplikacije i naši brendovi, oni se ne mijenjaju, dodao je.

Instagram i WhatsApp sada se trebaju priključiti Facebooku kao brendovi Mete.

Tridesetsemogodišnji utemeljitelj Facebooka budućnost vidi u metaverzumu, internetskom svijetu u kojem ljudi mogu koristiti različite uređaje za kretanje i komunikaciju u virtualnom okruženju. Koncept metaverzuma teži da stvarnost prebaci na internet, a za njegov puni razvoj trebat će oko 10 do 15 godina.

Zuckerberg priča o 'metaverzumu' još od srpnja, a neobičnu riječ, koja je prvi put nastala u distopijskom romanu od prije 30 godina, spominju i druge tehnološke kompanije, poput Microsofta. Do preimenovanja Facebooka došlo je i nakon više skandala oko pitanja poput uloge kompanije u manipulaciji demokratskim procesima ili masivnog curenja podataka zbog čega je dio korisnika bili hakiran.

Bivša menadžerica Facebooka radnije u listopadu optužila je kompaniju da šteti djeci i sije podjele u društvu, i da je toga svjesna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!