Facebook usred skandala - nezakonito koristili osobne podatke

21.03.2018.

12:55

Autor: A.M.Š./B.S.

default error photo
Velika afera trese Facebook, navodno su se nezakonito koristili osobnim podacima korisnika.
Velika afera trese Facebook, navodno su se nezakonito koristili osobnim podacima korisnika. Pad povjerenja utjecao je i na njihove prihode. Samo u posljednjih nekoliko dana izgubili su najmanje 37 milijardi dolara. U aferi se spominje ime još jedne tvrtke, britanske Cambridge Analytice.

Njen osnivač Christopher Wylie, osoba koja je prva javno progovorila o nezakonitoj suradnji s najpopularnijom i najvećom društvenom mrežom kojom se koristi oko dvije milijarde ljudi, poručuje da ovo nije križarski rat protiv Facebooka.

"Pokušavam prihvatiti odgovornost. Znam da se odričem činjenice da sam imao temeljnu ulogu u osnivanju ove tvrtke, napravio sam pogreške, žalim zbog toga. Ali, prvo što trebam učiniti jest reći ljudima nešto o tome. Sljedeći korak jest da shvatim što mogu učiniti kako bih to ispravio", kaže.

Cambridge Analytica je 2014. kupila najmanje 50 milijuna podataka korisnika Facebooka od ruskog profesora Aleksandra Kogina. On ih je navodno prikupio u znanstvene svrhe. Glavni cilj bilo je utjecati na birače i manipulirati u političke svrhe.

Izvršni direktor Cambridge Analytice Alexander Nix sve opovrgava. "Ovo vidimo kao koordinirani napad medija kako bi naštetili tvrtki koja je bila uključena u kampanju Donalda Trumpa. Jasno je da smo mi radili na kampanji, kao što sam to već prije mnogo mjeseci i rekao", kaže on.

Američki kongres i Europski parlament traže da se istraži kako je tvrtka specijalizirana za stratešku komunikaciju uopće mogla pristupiti korisničkim podacima Facebooka i zašto korisnike o tome nitko nije obavijestio. No nejasno je i zašto ti oštećeni korisnici šute.

Damian Collins iz britanskog vijeća za kulturu, medije i sport poručuje kako žele znati zašto svih tih 50 milijuna korisnika Facebooka opovrgava da su primali informacije. "A riječ je o privatnim osobnim podacima. Oni ne znaju da je sve to završilo u rukama tvrtki poput Cambridge Analytice", dodaje.

Cijela afera događa se u trenutku kada se uz Facebook, Twitter i Google  optužuju za manipuliranje javnosti i nedovoljnu zaštitu osobnih podataka svojih korisnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!