Facebook zabranio oglase o izbornoj prijevari

01.10.2020.

10:37

Autor: I.D./HINA

default error photo
Kompanija je objavila nova pravila nakon što je ranije zabranila da se prije izbora objavljuje tko je pobjednik.
Facebook je u srijedu zabranio oglase da su izbori prijevara, koji sugeriraju da rezultati američkih predsjedničkih izbora neće biti valjani i oglase u kojima se napada metoda glasanja.

Pravila debate će se mijenjati nakon prepirke između Trumpa i Bidena
Žestoka debata Trump - Biden: "Pospani Joe" nije djelovao pospano
Trump: Zbog dopisnih glasova rezultati izbora mogu biti neprecizni

Kompanija je objavila nova pravila nakon što je ranije zabranila da se prije izbora objavljuje tko je pobjednik. Facebook je povukao taj potez dan nakon što je aktualni predsjednik Donald Trump prvu televizijsku debatu s demokratskim izazivačem Joeom Bidenom iskoristio za neutemeljenu tvrdnju da će izbori 3. studenog biti "namješteni".

Trump je posebno kritizirao glasanje poštom i tvrdio da se izborna prijevara već odvija. To je pokušao argumentirati s nekoliko nepovezanih incidenata. Facebook je na meti kritika jer odbija širu provjeru političkih oglasa te zbog raširenih dezinformacija.

Facebook je također uklonio oglase Trumpove kampanje koji sugeriraju da bi migranti mogli biti značajan izvor zaraza koronavirusom. Pozvao se na pravila o govoru mržnje.

Zabranom predizbornih oglasa obuhvatit će se oni koji "prikazuju izbore ili sudjelovanje na izborima beskorisnim/besmislenim" ili oni koji "kao protuzakonite delegitimiraju bilo koju zakonitu metodu i proces glasanja te prebrojavanje glasova".

Kompanija je dodala da je zabranila oglase koji "veličaju, podržavaju ili predstavljaju vojne pokrete i QAnon (desničarsku teoriju zavjere)" na njihovoj platformi.

Facebook će preusmjeravati korisnike na vjerodostojne izvore kada pretražuju određene hashtagove o sigurnosti djece jer pristaše pokreta QAnon za regrutiranje sve više koriste hashtagove poput #savethechildren, objavila je društvena mreža.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!