09:31 / 05.06.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/T.V./B.A./HRT

Farkaš: Ameriku čeka "vruće" ljeto, a Trump potiče eskalaciju

Foto: REUTERS/Eduardo Munoz

Foto: REUTERS/Eduardo Munoz

Foto: - / REUTERS

Farkaš, za razliku od nekih drugih političkih komentatora, smatra da ovo nisu najgori rasni neredi koje je Amerika doživjela.
Ameriku je u krizi. Čeka je jedno vruće ljeto. Ove scene koje ovih dana gledamo podsjećaju na scene iz distopijskih filmova, rekao je vanjskopolitički komentator HTV-a Branimir Farkaš gostujući u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Policija u Buffalu gurnula 75-godišnjaka na tlo
Mirnija noć u Americi, najavljena tužba protiv Trumpa
Kurelić: Ovi su prosvjedi usporedivi s onima nakon ubojstva Martina Luthera Kinga

Stanje u SAD-u i dalje se ne smiruje. Nastavljaju se prosvjedi protiv policijske brutalnosti i rasizma, no većina je protekla bez nasilja. U mnogim gradovima ukinut je policijski sat. Tisuće ljudi bile su okupljene na komemoraciji u Minneapolisu za ubijenoga Afroamerikanca Georgea Floyda. Skupina za ljudska prava  ACLU najavila je tužbu protiv američkog predsjednika i drugih visokih dužnosnika zbog incidenta na Trgu Lafayette.

Farkaš, za razliku od nekih drugih političkih komentatora, smatra da ovo nisu najgori rasni neredi koje je Amerika doživjela.

- Gori su bili oni 1991. u Los Angelesu nakon ubojstva Rodneyja Kinga i nakon oslobađajuće presude za policajce koji su ga ubili. Ali oni su bili samo u Los Angelesu, tada je poginulo preko 60 ljudi. Poveznica s prosvjedima iz 1968. nakon što je ubijen Martin Luther King postoji, također su zahvatili čitavu zemlju. Iako ja ne bih uspoređivao Martina Luthera Kinga s Georgeom Floydom. King je bio doktor znanosti, vrhunski intelektualac, borac za prava Afroamerikanaca. To je bilo političko ubojstvo, nema spora, naglasio je.

Farkaš je rekao da je čak i konzervativac George Bush, bivši predsjednik, istupio i rekao da ovo što radi predsjednik Trump vodi u podjelu društva. Trumpa je kao čovjeka koji dijeli društvo kritizirao čak i njegov bivši ministar obrane Jim Mattis.

- To se događa kad potežete vraga za uši, istaknuo je Farkaš.

Trump, kaže, potiče eskalaciju, i dalje proziva i napada sve koji se s njime ne slažu te vodi do daljnje podjele u društvu.

- Cijeli njegov način na koji je vodio državu, komunicirao s javnosti i političkim protivnicima je zapravo doveo do radikalizacije, rekao je Farkaš.

Europski paket pomoći

Farkaš je u emisiji komentirao i europski paket sredstava pomoći u kojemu je za Hrvatsku predviđeno 20 milijardi eura.

- To je možda biti ili ne biti Unije, rekao je.

Plan predviđa ono što je šefica Europske komisije Ursula von der Leyen nazvala prilikom za novu Europu - zelena ekonomija, novac za obnovu zgrada, za čisti prijevoz, industrijske inovacije, bolje upravljanje resursima... Međutim, pitanje je hoće li paket u ovom opsegu uopće proći zbog takozvane štedljive četvorke (Austrija, Nizozemska, Danska, Švedska) koja je već izrazila negodovanje.

- Čini mi se da u ovom obimu nema puno izgleda da prođe, sigurno će biti modificiran, smatra Farkaš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!