10:46 / 17.04.2020.

Autor: Branimir Farkaš/DJH/I.Z./HRT

Farkaš: Zašto WHO ne pronalazi cjepiva i čudesne lijekove?

1704/DJH_farkas_svijet.mp4

1704/DJH_farkas_svijet.mp4

Foto: - / -

HRT-ov analitičar Branimir Farkaš naglasio je da se može pitati što radi WHO s 4,5 mlrd u dvogodišnjem proračunu? Zašto oni ne pronalaze cjepiva i čudesne lijekove s takvim proračunom?
HRT-ov analitičar Branimir Farkaš u emisiji "Dobro jutro Hrvatska" kazao je da burze nisu optimistične kad govorimo o energentima u industrijskoj proizvodnji u vrijeme epidemije zaraze koronavirusom.

Farkaš je dodao da internetska prodaja je porasla, a tradicionalne industrije padaju.

- Cijena nafte je pala, a time i ruska snaga slabi, odnosno ruska moć, rekao je Farkaš.

Istaknuo je da je Putinu prije krize sve bilo idealno posloženo, ali sada mu moć pada. Veliki broj ljudi ostaje bez posla zbog epidemije zaraze koronavirusom.

Farkaš je kazao da je Trumpova kritika Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) izazvala dosta kritika, jer je obustavio privremeno financiranje.

Naglasio je da se može pitati što radi WHO s 4,5 mlrd u dvogodišnjem proračunu? Zašto oni ne pronalaze cjepiva i čudesne lijekove s takvim proračunom?

- Lijekove uvijek pronalaze privatne tvrtke, a epidemije se svejedno pojavljuju, s njima se nose države same, a WHO daje smjernice. No to što Trump radi je podrivanje svjetskog poretka koji se zasniva na ravnoteži snaga svjetskih sila u Vijeću sigurnosti koji je tijelo UN, dodao je.

Farkaš je istaknuo da se sve više pojavljuje strah za demokraciju kod analitičara zbog epidemije izazvane koronavirusom.

- Političari sve više jačaju ovlasti, mehanizmi kontrole su u velikoj mjeri suspendirani, čak i oni osnovni modeli su suspendirani. Francuska i Bolivija odgodili su izbore, u Izraelu su prekinute antikorupcijske istrage protiv Netanjahua, zabranjuje se slobodno kretanje ljudi, prate se…U našem susjedstvu, Srbija ima policijski sat, u Budimpešti Orban može donositi uredbe kakve smatra potrebnim u borbi protiv koronavirusa, sve dok opasnost ne bude prestala.Visoke kazne za širenje lažnih vijesti omogućuju mu da kazni one koji ga kritiziraju, rekao je Farkaš.

HRT-ov analitičar je naglasio da nema zemlje koja je dobitnik u ovim vremenima, samo ima zemalja koje manje gube. Smatra da bi to bila Kina.

- Sve su zemlje u prvom kvartalu doživjele pad uključujući i Kinu, a sada u drugom kvartalu bilježi rast ld čak 9 %, zaključuje Farkaš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!