Fauci: Nema jamstva da će SAD imati cjepivo početkom 2021.

30.06.2020.

18:58

Autor: B.A./Hina

default error photo
- Znanstvenici su, međutim, oprezno optimistični da ćemo znati njegovu učinkovitost, rekao je Fauci na saslušanju u Kongresu.
"Nema jamstva" da će Sjedinjene Države imati učinkovito cjepivo protiv Covida-19 do početka iduće godine, rekao je Anthony Fauci, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti.

- Znanstvenici su, međutim, oprezno optimistični da ćemo znati njegovu učinkovitost, rekao je Fauci na saslušanju u Kongresu.

Fauci je također rekao da ga zabrinjava rast broja slučajeva zaraze novim koronavirusom u više od polovice saveznih država SAD-a, uključujući Arizonu, Floridu i Teksas.

Rekao je da postoji zabrinjavajući "sve ili ništa fenomen", po kojem države ili u potpunosti provode stroge epidemiološke mjere ili su se prerano otvorile a ljudi pohrlili u barove i javne prostore zanemarujući javnozdravstvene preporuke.

Mnoge države koje bilježe nagli rast broja novozaraženih imaju blaže mjere ili su se rano ponovno otvorile, a sada usporavaju ili mijenjaju planove ponovnog pokretanja gospodarstva.

U Arizoni, gdje je porastao dnevni broj smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom, guverner Doug Ducey je u ponedjeljak ponovno zatvorio barove, teretane, kina i kazališta.

Teksas i Florida su ponovno zatvorili i plaže uoči vikenda s Danom nezavisnosti 4. srpnja.

Republikanski senator Lamar Alexander pozvao je predsjednika Donalda Trumpa da "povremeno nosi masku" kako bi otklonio političku stigmu koja se počela vezati uz maske.

- Predsjednik ima mnogo poklonika, rekao je otvarajući saslušanje.

- Oni će slijediti njegovo vodstvo, a to bi pomoglo okončati ovu političku raspravu. Ulozi su previsoki da se nastavi ova politička rasprava za i protiv Trumpa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!