18:18 / 15.11.2020.

Autor: V.K./Hina

Fauci: Trump je zadnji put na radnoj skupini za COVID bio prije nekoliko mjeseci

Foto: Graeme Jennings/Pool via REUTERS

Foto: Graeme Jennings/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Anthony Fauci, vodeći stručnjak američke vlade za zarazne bolesti, je rekao da je dosadašnji predsjednik Trump posljednji put bio na sastanku radne skupine za COVID-19 "prije nekoliko mjeseci".
Anthony Fauci, vodeći stručnjak američke vlade za zarazne bolesti, je rekao da je dosadašnji predsjednik Donald Trump posljednji put bio na sastanku radne skupine za COVID-19 "prije nekoliko mjeseci", dok je u zemlji naglo rastao broj novozaraženih i umrlih.

➡️
Sjeverna Dakota uvela obvezu nošenja maske
➡️ Trump: Tko zna tko će biti na vlasti, ali mi ne idemo u "lockdown"
➡️ Koronavirus - najnovije informacije

U intervjuu za CNN, Fauci je primijetio da radnu skupinu vodi potpredsjednik države Mike Pence, koji "prenosi" Trumpu ono o čemu se ondje raspravlja. Ugledni liječnik je kazao da bi savezni dužnosnici trebali dobiti mogućnost pokretanja komunikacije s timom izabranog predsjednika Joea Bidena kako bi se zajamčio što jednostavniji prijenos ovlasti i nastavak borbe s epidemijom.

Trumpova administracija dosad je blokirala proces tranzicije jer predsjednik i dalje odbija priznati Bidenovu izbornu pobjedu.

- Naravno da bi bilo bolje kad bismo mogli početi surađivati s njima, rekao je Fauci.

Sjedinjene Države u petak su dosegnule neslavni rekord u broju novih slučajeva zaraze koronavirusom, kada je, po podacima Sveučilišta Johns Hopkins, evidentirano više od 177.200 novozaraženih. U cijeloj je zemlji 10,9 milijuna potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, a od posljedica ove bolesti umrlo je 245.600 ljudi, daleko više nego u bilo kojoj drugoj državi u svijetu.

Kada su ga novinari upitali kako će po njegovu mišljenju povijest pamtiti reakciju američke vlade na pandemiju, Fauci je odgovorio kako je očigledno da to neće biti dobra priča.

Ugledni infektolog je kazao i kako smatra mogućom nedavnu projekciju po kojoj bi do ožujka iduće godine u SAD-u od posljedica koronavirusa moglo umrijeti 439.000 ljudi.

- No ne moramo dosegnuti taj broj,  ako se ljudi budu pridržavali epidemioloških mjera i ako se cijepe kada cjepivo postane široko dostupno, rekao je i dodao kako vjeruje da će čak i nakon procjepljivanja globalni povratak u normalan način života biti postupan te da se neće dogoditi jednostavno ni preko noći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!