10:27 / 25.08.2020.

Autor: V.K./Hina

Fauci: Žurba s distribucijom cjepiva mogla bi ugroziti testiranje ostalih

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

dr. Anthony Fauci smatra da je distribucija cjepiva protiv COVIDA--19, ), a prije nego što se dokaže da je ono sigurno i učinkovito u velikim ispitivanjima, loša ideja koja bi mogla negativno utjecati na testiranje ostalih cjepiva.
Glavni američki stručnjak za zarazne bolesti, dr. Anthony Fauci smatra da je distribucija cjepiva protiv COVIDA-19 u skladu s posebnim smjernicama za hitnu upotrebu (EUA), a prije nego što se dokaže da je ono sigurno i učinkovito u velikim ispitivanjima, loša ideja koja bi mogla negativno utjecati na testiranje ostalih cjepiva.

Znanstvenici i zdravstveni stručnjaci strahuju da bi američki predsjednik Donald Trump mogao izvršiti pritisak na američku Agenciju za hranu i lijekove (FDA) da isporuči cjepivo prije studenoga kako bi povećao svoje izglede za reizbor.

Anthony Fauci, direktor američkoga Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, odbio je komentirati predsjednikove izjave, no kazao je kako smatra da unatoč hitnoj situaciji postoji rizik kada je posrijedi žurba s distribucijom cjepiva.

- Jedino što ne biste željeli da se dogodi je dobiti odobrenje za hitnu upotrebu cjepiva (EUA) prije nego što imate i potvrdu o njegovoj potpunoj učinkovitosti, rekao je Fauci.

- Ako se cjepivo pusti u distribuciju prerano, jedna od potencijalnih opasnosti je to što bi se na taj način mogao otežati, a možda i onemogućiti nastavak ispitivanja ostalih cjepiva na desecima tisuća dobrovoljaca, rekao je Fauci.

U proteklih su nekoliko tjedana pokrenuta opsežna klinička ispitivanja vodećih kandidata za cjepivo iz tvrtki Moderna Inc, Pfizer Inc i AstraZeneca Plc, čiji je cilj testirati više desetaka tisuća volontera.

Tvrtka Johnson & Johnson prošli je tjedan najavila da se nada kako će u ispitivanje treće faze cjepiva uključiti 60.000 dobrovoljaca.

Trump je izrazio zabrinutost zbog politiziranja postupka regulatornog odobrenja, a u ponedjeljak je najavio hitno odobrenje upotrebe krvne plazme pacijenata koji su se oporavili od covida-19 u liječenju pacijenata i prije nego što je korist od takve metode liječenja utvrđena u randomiziranim, placebo kontroliranim kliničkim ispitivanjima.

Vjeruje se da plazma pacijenata oporavljenih od covida-19 sadrži moćna antitijela koja mogu pomoći u borbi protiv bolesti i zaštititi ljude od težih oblika bolesti.

- Plazma rekonvalescenata vjerojatno djeluje, premda to tek treba dokazati kliničnim isptivanjima, no ne kao način spašavanja ljudi koji su već teško bolesni, rekao je Len Horovitz, specijalist za plućne bolesti u njujorškoj bolnici Lenox Hill Hospital.

Sigurna i učinkovita cjepiva smatraju se ključnima za zaustavljanje pandemije koja je u svijetu dosad odnijela više od 800.000 ljudskih života, od čega preko 177.000 u Sjedinjenim Državama.

No stručnjaci za razvoj cjepiva strahuju da bi Bijela kuća mogla izvršiti pritisak na FDA kako bi se na tržište 'izbacilo' cjepivo zahvaljujući odobrenju za hitnu upotrebu i prije nego što bude u potpunosti testirano, čemu se nikada dosad nije pribjegavalo za odobrenje cjepiva namijenjenog širokoj upotrebi.

- Jako bi me zabrinulo kad bi se upotrijebio EUA mehanizam za nešto poput cjepiva, jer je riječ o nečemu posve različitom od terapije krvnom plazmom, rekao je dr. Peter Hotez, stručnjak za zarazne bolesti koji radi na ispitivanju cjepiva na Medicinskom fakultetu Baylor.

Fauci ističe da smjernice o odobrenju cjepiva koje izdaje FDA izričito zahtijevaju dokaz o tomu da je ono sigurno i učinkovito.

Primjena EUA mehanizma mogla bi biti prikladna tek pošto studije pokažu sigurnost i djelotvornost cjepiva, a prije nego što FDA završi formalnu provjeru marketinške prijave tvrtke, rekao je Fauci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!