08:55 / 12.09.2021.

Autor: HRT/Hina

Nakon Bidenove zapovijedi FBI objavio prvi dokument o napadima 11. rujna

20. GODINA OD TERORISTIČKOG NAPADA

20. GODINA OD TERORISTIČKOG NAPADA

Foto: Eduardo Munoz / REUTERS

Slijedom izvršne uredbe Joea Bidena američki FBI objavio je prvi od, kako se očekuje, nekoliko svojih dokumenata povezanih s istragom o terorističkim napadima 11. rujna i sumnjom na potporu saudijske vlade otmičarima zrakoplova.

Upravo objavljeni dokument, koji datira iz 2016., iznosi detalje rada FBI-a na istrazi o navodnoj logističkoj potpori koju su saudijski konzularni dužnosnik i osumnjičeni saudijski obavještajni agent u Los Angelesu pružali najmanje dvojici muškaraca koji su oteli zrakoplove 11. rujna 2001.

Dokument objavljen na 20. godišnjicu smrtonosnih napada i dalje ima znakovite izostavljene dijelove.

U dokumentu se iznose pojedinosti o višestrukim povezanostima i izjave svjedoka koji potiču sumnju FBI-a na Omara al Bajumija koji je navodno saudijski student u Los Angelesu, a FBI ga sumnjiči da je saudijski obavještajni agent. U FBI-evu dokumentu opisuje ga se kao duboko upletenog u pružanje "pomoći oko putovanja, smještaja i financiranja" dvojici otmičara.

Saudijsko veleposlanstvo u Washingtonu u srijedu je reklo da "pozdravlja objavljivanje" FBI-eva dokumenta te da je "svaka optužba da je Saudijska Arabija sudionik u napadima 11. rujna kategorički lažna".

Bidenova izvršna uredba potpisana je nakon što je više od 1600 ljudi, članova obitelji kojima su se pridružili preživjeli i pripadnici hitnih službi, objavilo pismo kojim pozivaju Bidena da ne dolazi na ovogodišnju komemoraciju, ako prethodno ne skine oznaku tajnosti s vladinih dokumenata za koje vjeruju da će pokazati da su iza napada stajali čelnici Saudijske Arabije. Ubrzo nakon pisma, ministarstvo pravosuđa objavilo je da će preispitati sve dosad zatajene informacije ili dokumente vezane uz napade 11. rujna 2001. koje može otkriti javnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!