FBI ubio muškarca zbog prijetnji Bidenu

10.08.2023.

07:05

Autor: Hina/HRT/V.G.

Specijalni agenti FBI-a ubili su u srijedu tijekom racije muškarca iz Ute optuženog za prijetnje američkom predsjedniku Joeu Bidenu, samo nekoliko sati prije njegova planiranog dolaska u tu saveznu državu.


U raciji je ubijen Craig Robertson kojega se tereti za prijetnje američkom predsjedniku objavljene na internetu prije njegova posjeta Uti. Tijekom pretraživanja Robertsonova doma u gradu Provo, južno od Salt Lake Cityja, u 6:15 ujutro prema lokalnom vremenu došlo je do pucnjave, stoji u priopćenju FBI-a.

- Koliko sam vidio, nije se javljao na pozive federalnih agenata da iziđe iz kuće, vikao je - nisam prekršio zakon, pustite me. Nakon toga čuo sam pucnjavu i razbijanje prozora, a onda je sve prestalo, kazao je očevidac. 

Robertson je u rujnu objavio na internetu poziv na ubojstvo predsjednika Bidena i potpredsjednice Kamale Harris, stoji u sudskim dokumentima.

Također je u ponedjeljak putem interneta prijetio Bidenu. Objavio je da je planirao obući svoju staru maskirnu uniformu i "obrisati prašinu sa snajperske puške M24", potvrdili su dužnosnici. U drugoj objavi na internetu Robertson sebe naziva MAGA Trumperom, referirajući se na slogan bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa "Make America Great Again" (Učinimo Ameriku ponovno velikom).

Posjedovao pušku


Objave su upućivale na to da posjeduje dalekometnu snajpersku pušku i brojne druge vrste oružja te maskirnu opremu, naveli su istražitelji u sudskim spisima.

Robertson je također prijetio okružnom tužitelju Manhattanu Alvinu Braggu, državnom tužitelju Merricku Garlandu i glavnoj tužiteljici savezne države New Yorka Letitiji James, stoji u sudskim spisima.

- Trenutak je pravi za jedan ili dva atentata. Prvo Joe, zatim Kamala, objavio je Robertson u rujnu 2022., tvrde istražitelji.

FBI još nije objavio detalje o pucnjavi u kojoj je ubijen Robertson. Biden je u srijedu posjetio Novi Meksiko, gdje je razgovarao o proizvodnji vjetrenjača i zelenoj energiji, a tijekom dana trebao je odletjeti u Utu.

Političko nasilje u polariziranim Sjedinjenim Državama poraslo je posljednjih godina, a Reutersovo izvješće objavljeno u srijedu pokazuje da je ono na najvišoj razini od 1970-ih.

Vlasti ga pratile neko vrijeme

- Vlasti su ga već neko vrijeme pratile i čini se da je spominjao određene javne osobe koje su uključene u sudske postupke protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. U jednoj od objava sebe je opisao kao Trumpova pristašu, rekla je Lindsay Whitehurst, reporterka Associated Pressa.

Protiv Donalda Trumpa podignute su tri optužnice za kaznena djela, a on kaže kako očekuje uskoro i četvrtu. U slučaju protuzakonitog skrivanja tajnih dokumenata optužena su i dva Trumpova suradnika. Jedan od njih prije nekoliko sati na sudu je izjavio da se ne smatra krivim.

- Moj politički protivnik, pokvareni Joe Biden, šalje me na sud usred predizborne kampanje u kojoj uvjerljivo vodim. Prisiljava me da trošim vrijeme i novac ne na kampanju, nego na borbu protiv izmišljenih optužbi. Eto, to oni rade, kazao je Trump, 8. kolovoza. 

Sudski dokumenti koji su tek jučer postali dostupni javnosti otkrili su da je posebni istražitelj Jack Smith početkom godine pribavio tajni sudski nalog za pristup korisničkom računu bivšeg predsjednika na Twitteru.

Društvena mreža postupila je u skladu s nalogom, ali je zakasnila tri dana i dobila 350 tisuća dolara kazne. Sve to vezano je uz optužnicu protiv Trumpa zbog njegova ponašanja nakon izbora 2020. i nasilja u Washingtonu početkom 2021.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!