FDA: Brzi antigenski testovi na COVID-19 manje osjetljivi na omikron

09:42 / 29.12.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Brzi antigenski test na Covid-19

Brzi antigenski test na Covid-19

Foto: Hemanshi Kamani / REUTERS

Brzi antigenski kućni testovi na COVID-19, čija je prednost to što daju rezultate u samo nekoliko minuta, manje su osjetljivi na omikron nego na prethodne varijante koronavirusa i vjerojatnije je da će pokazati lažno negativan rezultat unatoč postojanju infekcije u usporedbi s ranijim sojevima, objavila je jučer američka Uprava za hranu i lijekove (FDA).


- Preliminarni podaci pokazuju da antigenski testovi otkrivaju omikron-varijantu, ali sa smanjenom osjetljivošću, stoji u priopćenju američke Agencije za lijekove (FDA).


Osjetljivost je mjera za to koliko je vjerojatno da test pokaže pozitivan rezultat. Informacija se pojavila u trenutku kad se zemlja suočava s velikim porastom broja slučajeva zaraze omikronom.

Agencija je objavila da i dalje odobrava korištenje brzih antigenskih testova, pri čemu treba slijediti precizne upute za upotrebu. Naime, neki brzi testovi moraju se obaviti dvaput u određenom vremenskom razmaku da bi se potvrdio rezultat.

- Ako je osoba negativna na antigenskom testu, no postoji sumnja na COVID-19 zbog vidljivih simptoma ili velike vjerojatnosti zaraze zbog izloženosti pojedinca virusu, važno je primijeniti i molekularni (PCR) test, objašnjava FDA i ističe da surađuje s Nacionalnim institutom za zdravlje (NIH) na proučavanju pouzdanosti kućnih antigenskih testova na uzorcima pacijenata koji sadržavaju živu verziju omikrona.

PCR testovi otkrivaju genski materijal virusa i precizniji su jer mogu napraviti milijune kopija RNK virusa pa se uspijevaju detektirati čak i manje količine virusa.

- Prethodna su testiranja bila usredotočena na uzorke virusa inaktivirane toplinom, a ne na živi virus, što je bolje, a smanjene performanse testa dosad nisu uočene, dodaje se u priopćenju.

Dakle, antigenski testovi otkrivaju antigene na površini virusa, dok PCR testovi traže genski materijal virusa. Otprije je poznato da su antigenski testovi manje osjetljivi od drugih, podsjeća FDA te dodaje da na njihovu osjetljivost sada osobito utječu brojne mutacije varijante omikrona.

Unatoč svemu stručnjaci preporučuju korištenje brzih testova jer se mogu obavljati redovito i jednostavno kod kuće uz male troškove, što će pridonijeti kontroli širenja epidemije.

Broj zaraženih omikron-varijantom zbog blagdanskih je okupljanja u Sjedinjenim Državama porastao pa je u posljednje vrijeme primijećena nestašica ovih sve popularnijih testova.


Zbog toga je predsjednik Joe Biden prošli tjedan najavio kupnju 500 milijuna brzih kućnih testova, koje će Amerikanci moći naručiti od siječnja putem posebne internetske stranice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!