17:20 / 04.05.2020.

Autor: HRT

Federacija BiH dobila "korona zakon"

Armin Durgut/PIXSELL

Armin Durgut/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Puna dva mjeseca nakon što ga je predložila entitetska vlada sada može stupiti na snagu "korona zakon" kojim je uspostavljen fond od 500 milijuna konvertibilnih maraka.
Dom naroda parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je odobrio zakon koji bi trebao osigurati kratkoročnu pomoć od oko 250 milijuna eura namijenjenu tvrtkama u tom entitetu pogođenima epidemijom koronavirusa.

Puna dva mjeseca nakon što ga je predložila entitetska vlada sada može stupiti na snagu "korona zakon" kojim je uspostavljen fond od 500 milijuna konvertibilnih maraka, odnosno 255,7 milijuna eura.

Ta će sredstva biti dostupna tvrtkama u realnom sektoru koje su najteže pogođene zastojem u proizvodnji zbog blokada koje je donijele epidemija. Iz vladinog bi se fonda osigurala isplata minimalnih primanja zaposlenima koji zbog objektivnih okonosti nisu mogli raditi te poticaji za nastavak proizvodnje.
Tijekom dva mjeseca epidemije u Federaciji BiH bez posla je ostalo više od 24 tisuće radnika.

Entitetski premijer Fadil Novalić kazao je pred zastupnicima kako je ovo važan, ali ipak mali korak u usporedbi s izazovima koji tek predstoje i za što će trebati osigurati dodatnih dvije do tri milijarde konvertibilnih maraka.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija kazao je u intervjuu za banjolučke "Nezavisne novine" od ponedjeljak kako je u ovom trenutku nemoguće procijeniti koliko će biti gospodarski gubici na razini države ali je potvrdio kako je riječ o milijardama eura.

Po njegovim riječima procjene o padu BDP-a u 2020. kreću se od najoptimističnije od 3,2 posto, do nekih pesimističnijih koje govore da će to biti oko pet posto do najpesimističnijih, koje i sam smatra realnim, a koje kažu da će se gubici bruto domaćeg proizvoda kretati i do 10 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!