Federacija BiH i dalje bez predsjednika

17.02.2023.

13:23

Autor: T.D./HRT/Hina

Federacija BiH i dalje bez predsjednika

Federacija BiH i dalje bez predsjednika

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Federacija BiH ni u petak nije dobila novog predsjednika ni dopredsjednike jer je Stranka demokratske akcije (SDA) odlučila blokirati taj proces inzistirajući da bude dijelom buduće vladajuće većine u tom entitetu.

Član SDA Refik Lendo, koji je u četvrtak dobio potporu dva doma entitetskog parlamenta da bude kandidat za predsjednika odnosno dopredsjednika, u petak se nije pojavio ni na drugom sastanku s Lidijom Bradarom iz HDZ-a BiH te Igorom Stojanovićem iz SDP-a BiH, koji su također potvrđeni kandidati za čelne dužnosti u Federaciji.

Sukladno odredbama entitetskog ustava njih troje trebali bi postići međusobni dogovor o tome tko će biti predsjednik a tko dva dopredsjednika, a ako tog dogovora nema odluku donosi Zastupnički dom.

Bradara i Stojanović pozvali su Lendu da već u četvrtak donesu o tome odluku, no on se nije pojavio na zakazanom sastanku, a to nije učinio ni u petak kada je trebao biti održan novi sastanak.

Bradari i Stojanoviću telefonski je poručio kako ima drugih obveza, a već u četvrtak otputovao je iz Sarajeva.

- Nismo željeli bez njega prejudicirati nikakvu odluku niti je donositi bez njegova prisustva. Pokušavamo napraviti jedan konstruktivan razgovor, kazao je novinarima u petak Stojanović naznačivši kako će sastanak s Lendom ponovo pokušati organizirati narednog tjedna.

Bradara je pak dodala kako će, u slučaju da toga ne bude, o svemu izvijestiti Zastupnički dom, koji onda treba odlučiti o rasporedu čelnih dužnosti u Federaciji.

- Za mene je ovo klasična blokada, kazala je Bradara, koju je HDZ BiH kandidirao za predsjednicu Federacije. 

Izbor predsjednika i dopredsjednika entiteta ključni je preduvjet za imenovanje nove vlade Federacije BiH i upravo je to razlog blokada za kojima je posegnuo Lendo.

Nova vlada imenuje se na temelju suglasnosti predsjednika i dva dopredsjednika Federacije pa je bez njegova potpisa taj proces nemoguć, a on je najavio kako neće dati suglasnost za vladu u kojoj ne bi bilo ministara iz SDA.

HDZ BiH te blok od osam bošnjačkih i građanskih stranaka ranije su dogovorili kako će oni uspostaviti vladajuću koaliciju, a da će SDA u Federaciji, baš kao i na državnoj razini, morati u oporbu.

Sadašnju vladu Federacije BiH vodi Fadil Novalić iz SDA, a ona je u tehničkom mandatu već više od četiri godine jer HDZ BiH i SDA, koji su ranije bili u koaliciji, nakon izbora 2018. nisu uspjeli postići dogovor o uspostavi nove.

Ne bude li sada moguće ukloniti blokade za kojima je posegnula SDA, Novalićeva bi vlada mogla nastaviti raditi i u drugom tehničkom mandatu sve do izbora 2026. 

SDA ucjenjuje HDZ i SDP, traži poziciju premijera Federacije


Stranka demokratske akcije (SDA) traži poziciju predsjednika vlade Federacije BiH da bi deblokirala proces uspostave vlasti u tom entitetu, potvrdio je u petak dužnosnik te stranke Refik Lendo, koji treba preuzeti dužnost entitetskog dopredsjednika.

Lendo se nije pojavio na sastanku u Sarajevu na kojemu se ranije tijekom dana s Lidijom Bradarom iz HDZ BiH i Igorom Stojanovićem iz SDP-a trebao dogovoriti tko će od njih biti predsjednik Federacije, a tko dopredsjednici. Naknadno je održao konferenciju za medije na kojoj je potvrdio kako je njegov nedolazak rezultat odluke da SDA sada blokira dovršetak uspostave vlasti na temelju rezultata izbora iz listopada 2022. 

- Nema zelenog svjetla (za novu vlast) bez SDA, kazao je Lendo pojašnjavajući kako u njegovoj stranci sada očekuju da u roku od sedam dana čelnik SDA Bakir Izetbegović te predsjednici HDZ BiH Dragan Čović i SDP-a Nermin Nikšić dogovore novu koaliciju.

Lendo tvrdi kako je SDA u tome nezaobilazna jer je pojedinačno najjača stranka u Federaciji pa stoga neće dopustiti da novu vlast bez nje uspostave HDZ i blok od osam bošnjačkih i građanskih stranaka predvođenih SDP-om.

Poruka iz SDA, koju je novinarima prenio Lendo, je kako se u paketu mora odlučiti tko će biti novi predsjednik i dopredsjednici entiteta te tko će biti premijer i ministri u vladi.

Prema ustavu Federacije entitetsku vladu može se imenovati samo temeljem odluke koju moraju potpisati predsjednik i dva dopredsjednika entiteta.

SDA sada koristi tu situaciju kako bi ucjenjivala HDZ-a i SDP-a, jer je jedino ta stranka u klubu Bošnjaka u Domu naroda federalnog parlamenta imala većinu potrebnu za predlaganje bošnjačkog dopredsjednika Federacije.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!