Federacija BiH: Obvezne COVID potvrde tek od 20. prosinca

18.11.2021.

15:38

Autor: Hina/HRT/D.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

U dijelovima BiH tek od idućeg mjeseca će biti na snazi nova epidemiološka pravila po kojima će svi zaposleni u javnim službama morati imati dokaz da su cijepljeni ili da su preboljeli COVID, a ako ga nemaju morat će se testirati o svom trošku.

Vlada Federacije BiH odlučila je podržati prijedlog kriznog stožera tog entiteta o uvođenju pravila "cijepljen-testiran-prebolio", potvrdio je novinarima pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, pojašnjavajući kako će se nove mjere početi primjenjivati tek od 20. prosinca jer je procjena kako će toliko vremena trebati za potrebne pripreme i prilagodbe unutar zdravstvenog sustava.


- Poslodavac će odlučiti što će s onima koji ne budu imali ispunjen jedan od ova tri uvjeta, rekao je Čerkez dodajući kako je cilj novih mjera što prije normalizirati život u zemlji kroz suzbijanje širenja zaraze.


Svaki entitet u BiH vodi samostalnu politiku donošenja mjera suzbijanja zaraze, a vlasti Republike Srpske još nisu odlučile uvesti dodatna ograničenja iako se i tamo, kao i u Federaciji, osjete teške posljedice četvrtog vala pandemije prouzročene koronavirusom.


U cijeloj BiH u četvrtak su potvrđena 852 nova slučaja zaraze koronavirusom, a dnevni prosjek u protekla tri tjedna bio je ispod tisuće, no te razmjerno niske brojke rezultat su činjenice da se u zemlji provodi znatno manji broj testiranja.


BiH je odavno prešla brojku od 10 tisuća umrlih uslijed zaraze pa je do četvrtka potvrđeno više od 12 tisuća takvih slučajeva.


S 367 smrtnih slučajeva na 100 tisuća stanovnika BiH je treća najpogođenija država na svijetu, nakon Perua i Bugarske, proistječe iz podataka koje prikuplja Johns Hopkins medicinsko sveučilište u SAD.


Do sada je u potpunosti cijepljeno manje od četvrtine stanovništva BiH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!