Federacija BiH ograničila marže u trgovinama na osnovne namirnice

31.08.2023.

17:57

Autor: J.L./Hina/HRT

Federacija BiH ograničila marže u trgovinama na osnovne namirnice

Federacija BiH ograničila marže u trgovinama na osnovne namirnice

Foto: - / SHUTTERSTOCK

Vlasti u Federaciji BiH odlučile su ograničiti visinu trgovinskih marži za životne namirnice i higijenske potrepštine kako bi pomogle građanima suočenima s visokim rastom cijena roba koje nije pratilo veliko povećanje plaća posljednjih nekoliko godina. 

Na sjednici održanoj u Mostaru, Vlada Federacije BiH donijela je odluku o neposrednoj kontroli cijena propisujući utvrđivanje maksimalne visine marži u trgovinama. Kako su objasnili iz Ministarstva trgovine Federacije BiH, marže se ograničavaju na brašno, kruh i sve proizvode, mlijeko, ulje, šećer, svježa jaja, svježe meso te sredstva za higijenu.

U razlozima za donošenje odluke vlada je navela kako je cilj zaštititi životni standard stanovništva, posebno u kontekstu aktualnih inflatornih utjecaja koji u kontinuitetu smanjuju kupovnu moć stanovništva.

Vlada Federacije BiH smatra da su i dalje potrebne odgovarajuće mjere neposredne kontrole cijena na osnovne životne namirnice i pojedine higijenske proizvode. Za provođenje mjera nadzora zadužene su institucije u nadležnosti Federacije BiH, županija, općina i gradova, pojasnili su u priopćenju.

Prosječna plaća u Federaciji BiH iznosi 1300 maraka (oko 650 eura) dok je potrošačka košarica za četveročlanu obitelj za prošli mjesec bila oko 1500 eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!