19:23 / 10.06.2020.

Autor: I.D./HINA

Ferguson: Karantena tjedan dana ranije mogla je prepoloviti broj umrlih u UK

Foto: REUTERS TV/REUTERS/File Photo

Foto: REUTERS TV/REUTERS/File Photo

Foto: - / REUTERS

Epidemiolog Neil Ferguson rekao je zastupnicima da je Velika Britanija poduzela prave mjere protiv koronavirusa, ali prekasno. Poručio je i da se broj zaraženih udvostručavao svaka 3 do 4 dana prije uvođenja karantene.
Broj umrlih od koronavirusa u Velikoj Britaniji mogao je biti upola manji da je karantena uvedena tjedan dana ranije, kazao je u srijedu epidemiolog Neil Ferguson, bivši član skupine znanstvenika koja savjetuje britansku vladu.

Službeno je od koronavirusa u Velikoj Britaniji umrlo više od 40.000 ljudi, a kada se uračunaju smrti osoba za koje se pretpostavlja da su imale Covid-19, onda ih je više od 50.000.

Premijer Boris Johnson uveo je karantenu 23. ožujka. Epidemiolog Neil Ferguson rekao je zastupnicima da je Velika Britanija poduzela prave mjere protiv koronavirusa, ali prekasno. Poručio je i da se broj zaraženih udvostručavao svaka 3 do 4 dana prije uvođenja karantene.

- Trebali smo uvesti mjere karantene tjedan dana ranije i tada bismo smanjili broj umrlih za najmanje pola. Dakle, iako mislim da su mjere opravdane, zasigurno bi, da smo ih uveli ranije, imali manje smrtnih slučajeva, kazao je Ferguson.

Ferguson, profesor na Imperial Collegeu, autor je utjecajnog modela, prema kojemu bi, bez uvođenja restriktivnih mjera, od koronavirusa umrlo 500.000 Britanaca. Njegova studija bila je jedan od glavnih poticaja britanskom premijeru Johnsonu da uvede karantenu, iako se u početku odlučio za permisivniji pristup, sličan švedskom.

- Procjena da bi, nakon uvođenja karantene, moglo umrijeti 20.000 ljudi, pokazala se netočnom jer štićenici domova za starije i nemoćne nisu bili zaštićeni od virusa, kazao je Ferguson.

Ferguson je odstupio iz Znanstvene savjetničke grupe za izvanredne stanja (SAGE) koja ima ključnu ulogu u oblikovanju vladine politike, nakon što je u svibnju otkriveno da je više puta prekršio restrikcije, nametnute zbog koronavirusa, kako bi posjetio svoju ljubavnicu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!