Filipini evakuiraju ljude pripremajući se za nadolazeći supertajfun

25.09.2022.

07:35

Autor: HRT/Hina/Reuters

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Filipinske vlasti započele su evakuaciju ljudi iz obalnih područja dok se glavni otok Luzon, uključujući Manilu, sprema za tajfun kategorije 3 koji nastavlja jačati, rekli su dužnosnici.

Tajfun Noru postao je supertajfun "nakon razdoblja eksplozivnog jačanja", s kontinuiranim vjetrovima koji su se u subotu navečer povećali na 185 km na sat sa 120 km/h, objavila je agencija za katastrofe u upozorenju. Nastavit će se pojačavati i mogao bi doći do kopna u nedjelju poslijepodne ili navečer sa 185 do 205 km/h trajnih vjetrova, rečeno je.

- Tražila sam od naših gradonačelnika da se pridržavaju strogih preventivnih evakuacija, rekla je Helen Tan, guvernerica pokrajine Quezon, za lokalnu radiopostaju.

Ribarima u obalnim zajednicama zabranjeno je da idu na more, rekla je.

Noru, 11. tropska ciklona koja je ove godine pogodila Filipine, donijet će obilne do olujne kiše u glavnom gradu i obližnjim provincijama u nedjelju poslijepodne.

- Nadajmo se da se ovaj tajfun kreće brzo, iako donosi jake vjetrove, rekao je glasnogovornik agencije za katastrofe Bernardo Rafaelito Alejandro.

Vlasti su u pripravnosti zbog klizišta, poplava i razornih vjetrova, dodao je.

Filipinska obalna straža priopćila je da je više od 1200 putnika i 28 plovila zaglavljeno u lukama južno od glavnog grada. Noru se kretao prema zapadu i vjerojatno će izroniti iznad Južnog kineskog mora do nedjelje navečer ili ponedjeljka ujutro.

Filipine, arhipelag od više od 7600 otoka, godišnje zahvati prosječno 20 tropskih oluja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!