21:50 / 23.02.2021.

Autor: Hina

Filipini nude medicinske sestre u zamjenu za cjepivo

Nastavak cijepljenja

Nastavak cijepljenja

Foto: Zeljko Lukunic / /PIXSELL

Filipini će pustiti tisuće svojih medicinskih sestara da se zaposle u Britaniji i Njemačkoj ako im  te države doniraju cjepivo protiv koronacirusa, rekla je visoka dužnosnica filipinskog ministarstva zdravstva.


Britansko ministarstvo zdravstva reklo je da nije zainteresirano za takav dogovor i da je prioritet osigurati cjepivo vlastitim građanima, ali da će mogući višak podijeliti s drugima.

Filipini, jedna od azijskih zemalja najpogođenijih covidom-19, ublažila je zabranu odlaska zdravstvenih radnika u inozemstvo, no i dalje je na snazi ograničenje od 5000 godišnje.

Alice Visperas, direktorica u ministarstvu rada, rekla je da je vlada spremna ukinuti zabranu u zamjenu za cjepivo iz Britanije i Njemačke kojim bi se, među ostalima, cijepili upravo radnici koji rade u inozemstvu.

Medicinske sestre su među milijunima Filipinaca koji rade u drugim zemljama i svake godine u zemlju donesu 30 milijardi dolara ključnih za nacionalno gospodarstvo.


Britanija je peta na svijetu po broju umrlih od koronavirusa, a Njemačka deseta po broju zaraženih.

I dok su te dvije zemlje dosad procijepile 23 milijuna ljudi, Filipini tek trebaju krenuti s cijepljenjem 70 milijuna odraslih ili dvije trećine od ukupno 108 milijuna stanovnika. Prve doze očekuju se ovaj tjedan iz Kine.

Njemačka zasad nije odgovorila na ponudu Filipina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!