Filipinski predsjednik Duterte najavio povlačenje iz politike

11:28 / 02.10.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Rodrigo Duterte

Rodrigo Duterte

Foto: Dondi Tawatao / REUTERS

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte najavio je u subotu povlačenje iz politike kada mu završi mandat sljedeće godine, hraneći tako špekulacije da otvara put svojoj kćeri da ga naslijedi na čelu zemlje. 

- Danas najavljujem povlačenje iz politike, rekao je Duterte koji je bio uz senatora Christophera "Bong" Goa iz njihove vladajuće stranke PDP-Laban kada se potonji registrirao za utrku za potpredsjednika na izborima 2022.

Očekivalo se da će Duterte ući u utrku za potpredsjednika. On se ne može više kandidirati za šefa države budući da ustav ograničava predsjednika na jedan šestogodišnji mandat.

Predsjednikova kći Sara Duterte-Carpio, koja je zamijenila oca na mjestu gradonačelnika Davaoa, rekla je prošli mjesec da se neće kandidirati za visoku funkciju na izborima sljedeće godine jer su se ona i otac dogovorili da će samo jedan od njih ući u utrku.

Današnja odluka njezina oca mogla bi joj međutim očistiti put.

- To omogućuje Sari Duterte da se kandidira, rekao je Antonio La Vina, profesor prava i politike na Sveučilištu Ateneo u Manili.

Ali La Vina je rekao da ne može isključiti mogućnost da se Duterte predomisli i zamijeni Goa u nastojanju da postane potpredsjednik.

Kandidati imaju vremena do petka da se registriraju, ali povlačenja i zamjene moguće su do 15. studenoga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!