Film 'Barbie' zabranjen u Kuvajtu

10.08.2023.

13:35

Autor: HRT/D.M./Hina

Filmski plakat, Barbie

Filmski plakat, Barbie

Foto: ilustracija / Shutterstock

Kuvat je zabranio prikazivanje u svojim kinima svjetski poznat film "Barbie" zbog "vrijeđanja javnog morala", objavile su u četvrtak kuvajtske vlasti. Nekoliko američkih filmskih hitova zadnjih je mjeseci bilo loše dočekano na Bliskom istoku zbog isticanja homoseksualnih i transrodnih osoba.

- Prikazivanje filmova 'Barbie' i "Talk To Me' je zabranjeno, rekao je predsjednik odbora za kinematografsku cenzuru Lafi Subaiei, prenijela je agencija Kuna. Objasnio je da vlasti mogu zabraniti sve što predstavlja povredu javnog morala, javnog reda i tradicija uvođenjem stranih ideja u društvo.

Prije donošenja odluke, vlasti su zatražile brisanje nekih opscesnih scena koje potiču na neprihvatljivo ponašanje, rekao je, ne precizirajući o čemu je riječ.

Libanonski ministar kulture u srijedu je rekao da je zatražio zabranu "Barbie", ocijenivši da promiče homoseksualnost, u kontekstu jačanja anti-LGBT+ retorike u jednoj od najliberalnijih bliskoistočnih zemalja.

Glavni kuvajtski distributer u ponedjeljak je objavio da su vlasti zabranile prikazivanje australskog horora "Talk To Me" u kojem glumi transrodni glumac Zoe Terakes koji se identificira kao nebinaran, ali koji eksplicitno ne spominje pokret za prava LGBT+ zajednice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!