20:32 / 11.02.2022.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Finska kupuje američke avione F-35 kao znak približavanja NATO-u

Borbeni avion F-35

Borbeni avion F-35

Foto: - / Shutterstock

Finska je danas dogovorila kupnju desetaka američkih borbenih aviona F-35, potvrdivši usku vezanost za NATO-om u doba napetosti između Zapada i Rusije u Europi.

Ta sjevernoeuropska država, koja graniči s Rusijom, tijekom Hladnog rata bila je neutralna, a danas je potpisala ugovor o kupnji 64 aviona proizvođača Lockheed Martina vrijednih 9,4 milijarde američkih dolara.


Iako avioni neće ući u upotrebu još nekoliko godina, prema navodima Finske do 2027., sporazum upućuje na sve jaču suradnju između Finske i zapadnog vojnog saveza.


Vlada u Helsinkiju objavila je da je odluka o kupnji američkih aviona, najavljena u prosincu, dio dugoročnog plana jačanja obrambenog sustava zemlje, a ne odgovor na trenutne prijepore između Zapada i Rusije oko Ukrajine.


Rusija je blizu granice s Ukrajinom poslala više od 100 tisuća vojnik i izazvala bojazan zapadnih zemalja da planira napad.


Moskva je zanijekala da planira invaziju, no kaže da bi mogla poduzeti određene "vojno-tehničke" mjere ako se njeni zahtjevi ne ispune. Među njima je obećanje da NATO neće primati nove članice i da se zapadne snage povuku iz istočne Europe.


Finski premijerka Sanna Marin u siječnju je kazala da država trenutačno ne planira pristupiti NATO-u, no da zadržava to pravo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!