21:08 / 08.07.2020.

Autor: M.M./Hina

Finska otvara granice za 17 europskih država, Hrvatska povučena s popisa

Ilustracija (Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

Ilustracija (Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Finska ponovno otvara svoje granice putnicima iz 17 europskih država.
Finska ponovno otvara svoje granice putnicima iz 17 europskih država poput Njemačke, Grčke i Italije, u okviru ublažavanja mjera uvedenih u cilju zaustavljanja širenja koronavirusa, ali ne i onima iz Hrvatske, kao ni iz Švedske.

Kako stoji na stranici finske vlade, nova odluka stupa na snagu u ponedjeljak 13. srpnja, a odnosit će se na posjetitelje iz zemalja koje u dva tjedna imaju najviše osam slučajeva koronavirusa na 100.000 stanovnika.

Finska je već 15. lipnja ukinula kontrole za putnike iz Norveške, Danske, Islanda, Estonije, Latvije i Litve. Tjedan dana kasnije, vlasti su najavile da će od srpnja ukinuti restrikcije za turiste iz još 12 "sigurnih zemalja". Tada je na popisu bila i Hrvatska, koja danas na njemu više nije.

Na sada proširenom popisu nalaze se Nizozemska, Belgija, Italija, Austrija, Grčka, Malta, Njemačka, Slovačka, Slovenija, Mađarska, Lihtenštajn, Švicarska, Cipar, Irska, Andora, San Marino i Vatikan.

Finske vlasti za dva tjedna će ponovno razmotriti stanje, te utvrditi mogu li neke zemlje biti dodane na popis, te trebaju li neke s njega biti izuzete.

Francuska, Portugal i Španjolska nemaju dovoljno nisku stopu zaraze da bi ušle među one zemlje kojima su restrikcije ukinute, kaže vlada.

Finska ne otvara granicu još uvijek ni za Švedsku, čiji državljani moraju u samoizolaciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!