Finska: Nacionalna koalicija proglasila pobjedu

02.04.2023.

Zadnja izmjena 23:40

Autor: Hina/HRT/R.S.

Petteri Orpo

Petteri Orpo

Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto / via Reuters

Šef finske stranke desnog centra Nacionalne koalicije (NCP) Petteri Orpo proglasio je u nedjelju pobjedu na parlamentarnim izborima u Finskoj gdje bi trebao naslijediti Sannu Marin na premijerskoj poziciji.

- To je velika pobjeda, rekao je bivši ministar, 53-ogodišnji Orpo, dobivši pljesak svojih pristaša. Počet ćemo pregovore o vladi u Finskoj, dodao je.

Prema projekcijama televizije Yle, Nacionalna koalicija Petterija Orpa dobija 48 od 200 mjesta u parlamentu, ispred Finske stranke s 46 mjesta i socijaldemokrata dosadašnje premijerke Marin s 43 mjesta.

Uoči izbora, na temelju anketa najavljivan je zaokret Finske udesno.

NCP je vodio u anketama gotovo dvije godine, iako se njegova prednost istopila posljednjih mjeseci. Obećao je smanjiti potrošnju i zaustaviti rast javnog duga, koji je dosegao nešto više od 70 posto BDP-a otkako je Marin preuzela dužnost 2019.

Orpo je ranije optužio Marin da narušava finsku ekonomsku otpornost u vrijeme kada je europska energetska kriza, potaknuta ruskim ratom u Ukrajini, teško pogodila zemlju, a troškovi života porasli.

Najavio je da će pregovarati sa svim grupama kako bi dobio većinu u parlamentu.

Sanna Marin priznala poraz


Dosadašnja finska premijerka Sanna Marin, čelnica Socijaldemokratske stranke, priznala je poraz.

- Čestitke pobjednicima, čestitke Nacionalnoj koaliciji, čestitke Stranci Finaca, demokracija je rekla svoje, rekla je 37-ogodišnja Marin koja je izgubila premijersku funkciju, obraćajući se svojim pristašama.

Prema gotovo potpunim rezultatima, na temelju prebrojanih 98 posto glasova, Nacionalna koalicija imat će 48 od 200 mjesta u parlamentu, ispred Stranke Finaca (PS) koja je dobila 46 mjesta i socijaldemokrata sa 43.

Čelnica populističkog desničarskog PS-a Riikka Purra svojim je pristašama rekla da se radi o "najboljem izbornom rezultatu" u povijesti te stranke.

Ovim rezultatom ekstremna desnica potukla je svoj rekord iz 2011. kada je dobila 19,05 posto glasova, na populističkom valu koji se širio Europom.

Nedjeljni parlamentarni izbori u zemlji od 5,5 milijuna stanovnika vremenski se gotovo podudaraju s ulaskom Finske u NATO, što se očekuje sljedećih dana.

Za formiranje vlade obično treba nekoliko tjedana, ali ponekad i mjeseci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!