Finski ministar obrane protiv slanja zrakoplova Hornet Ukrajini

23.03.2023.

14:51

Autor: HRT/D.M./Hina

Vojni zrakoplov

Vojni zrakoplov

Foto: ilustracija / Shutterstock

Finski ministar obrane rekao je u četvrtak da ne želi donirati borbene zrakoplove Hornet Ukrajini.

- Moje mišljenje kao finskog ministra obrane je da trebamo te Hornete kako bismo zaštitili svoju vlastitu zemlju. Negativno doživljavam ideju da bi ih se doniralo u idućih nekoliko godina. A ako gledamo i dalje, mislim da će se s vremenom istrošiti i biti od male koristi, rekao je Antti Kaikkonen na konferenciji za novinare u Helsinkiju.

Finska će zamijeniti svoje stare Hornete sa zrakoplovima F-35 koje je naručila 2021., a isporuka prvih zrakoplova očekuje se za dvije do tri godine. Finska će, međutim, dati dodatnu vojnu opremu Ukrajini uključujući još tri tenka Leopard 2 povrh slične donacije ranije, rekao je ministar.

Mogućnost donacije Horneta Ukrajini spomenuta je tijekom nedavnog posjeta finske premijerke Sanne Marin Kijevu. Na pitanje novinara treba li Ukrajini dati borbene zrakoplove, ona je rekla da bi Finska trebala razmotriti bi li njezini Horneti odgovarali za tu svrhu, ali ništa nije obećala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!