06:54 / 15.09.2018.

Autor: HRT

Florence odnijela najmanje sedam života

Foto: printscreen VolcanoYT

Foto: printscreen VolcanoYT

Foto: - / -

Iako je s pete kategorije oslabio na prvu, uragan Florence pretvorio se u opasnu tropsku oluju koja stvara poplave kakve se u Sjevernoj Karolini ne pamte.
Uragan Florence, koji trenutačno hara Sjevernom Karolinom, oslabio je i pretvorio se u tropsku oluju, no i dalje je opasan. Smrtno je stradalo sedam osoba. Gotovo milijun ljudi ostalo je bez struje, otkazano je oko dvije tisuće letova.

U saveznim državama koje će pogoditi Florence živi ukupno 11 milijuna Amerikanaca, a prognostičari kažu da prava opasnost tek dolazi jer će u dva dana pasti kiše - koliko inače padne u osam mjeseci.

- Uragan Florence sporo se kreće, trajat će danima 
-
Pogledajte 3D grafiku koja prikazuje sve opasnosti uragana

Florence je odnijela najmanje sedam života u Sjevernoj Karolini. Među njima su majka i osmomjesečno dijete na čiju je kuću palo stablo. U gradiću New Bernu spasilačke službe i susjedi s čamcima izvukli su iz kritične situacije oko 150 stanovnika.

Tijekom vikenda oluja polako prelazi na Južnu Karolinu. A pozornost s meteorološke ponovno prelazi na socijalnu dimenziju katastrofe. U Myrtle Beachu, poznatom po golfskim terenima, oko četvrtine stanovništva živi ispod granice siromaštva. Dok oni koji si to mogu priuštiti odlaze na sigurno u motele i prihvatilišta, mnogi stanovnici pogođenih područja, uključujući i ljude s posebnim potrebama, nemaju ni za put. Guardian javlja da oni poplave iz smjera oceana i obližnje rijeke čekaju uzdajući se, ne više u državu - nego u poznanstva s malo mobilnijim i humanijim susjedima.Florence je na kopno udarila u petak oko 70 kilometara daleko od Wilmingtona, kao uragan prve kategorije, krećući se brzinom od 112 kilometara na sat. Američki Nacionalni centar za uragane predviđa katastrofalne poplave u dijelovima Sjeverne i Južne Karoline gdje će oluja ostati preko vikenda. Već sada nevrijeme je donijelo rekordnu razinu vode u nekim dijelovima Sjeverne Karoline.

Udar Florence na SAD pratite uživo na Na YouTube stranicama neprofitne organizacije VolcanoYT:

"