Formirali vladu nacionalnog jedinstva u Mjanmaru

14:14 / 16.04.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Myanmar - prosvjed protiv vojnog udara

Myanmar - prosvjed protiv vojnog udara

Foto: - / Reuters

Protivnici mjanmarske vojne hunte objavili su da su formirali vladu nacionalnog jedinstva, čiji su članovi i nedavno smijenjeni parlamentarni zastupnici, vođe prosvjeda i predstavnici etničke manjine. Ističuć da im je cilj svrgavanje vojne hunte.-Pozdravite narodnu vladu, rekao je aktivist za demokraciju Min Ko Naing predstavljajući u video obraćanju vladu nacionalnog jedinstva.


Naglasio je da je prioritet nove vlade volja naroda, no priznao je da su suočeni s golemim izazovom vojne hunte. 


- Pokušavamo je iskorijeniti pa moramo puno žrtvovati, rekao je.

Mjanmarom vlada nasilje od vojnog udara 1. veljače kada je svrgnuta civilna vlada predvođena demokratskom ikonom Aung San Suu Kyi koja je nakon petogodišnje vlasti upravo započinjala drugi mandat nakon premoćne izborne pobjede u studenome.

Građani svakodnevno prosvjeduju tražeći povratak demokracije, prkoseći represiji snaga sigurnosti u kojoj je, prema podacima skupine za monitoring,  poginulo više od 700 ljudi.


Ministar za međunarodnu suradnju nove vlade Sasa rekao je da im je cilj prekid nasilja, obnova demokracije i uspostava "federalne demokratske unije".


Glasnogovornik hunte bez komentara, diljem zemlje manji prosvjedi  


Dok su političari predstavljali novu vladu, drugi protivnici vojne hunte ostali su kod kuće u "tihom štrajku" oplakujući ubijene ili marširajući u crnom na manjim skupovima u nekoliko gradova.

Ulice u Yangonu uglavnom su bile puste.


Vojska i dalje privodi ljude koji je kritiziraju. Objavila je imena više od 200 ljudi koji su traženi zbog poticanja na pobunu ili bojkotiranje dužnosti u vojsci.

U utorak su uhićena dvojica istaknutih organizatora prosvjeda, uz glumca i pjevača koji su kritizirali udar.


Južnoazijski čelnici sastat će se 24. travnja u Indoneziji kako bi razgovarali o krizi u Mjanmaru. 

Europska unija odlučila je uvesti sankcije protiv još 10 pojedinaca povezanih s državnim udarom i dva poduzeća kojima upravlja vojska, kazali su diplomati


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!