12:09 / 13.06.2018.

Autor: S.M./M.M./HRT

Forum o domovinskoj sigurnosti: Suradnja ključ učinkovitije borbe protiv terorizma

-

-

Foto: - / -

U borbi protiv terorizma neophodno je jačati suradnju kako bi se takvi napadi učinkovito spriječili umjesto da se na njih reagira tek nakon što se dogode, istaknuto je na prvom Međunarodnom forumu o domovinskoj sigurnosti.
U borbi protiv terorizma, koji ne pogađa tek pojedine države već cijelu međunarodnu zajednicu, neophodno je jačati suradnju kako bi se takvi napadi učinkovito spriječili umjesto da se na njih reagira tek nakon što se dogode, istaknuto je na prvom Međunarodnom forumu o domovinskoj sigurnosti na kojem je Hrvatsku u Jeruzalemu predstavljao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Prvi forum te vrste inicirao je izraelski ministar javne sigurnosti Gilad Erdan koji je predložio i osnivanje radnih skupina za što učinkovitiju zaštitu granica te iznalažanje IT rješenja koja će unaprijediti razmjenu informacija o teroristima te pridonijeti uspješnijem uklanjanju radikalnih i ekstremističkih sadržaja s interneta.

Svatko tko razmišlja izvesti teroristički napad iz nacionalističkih ili vjerskih razloga mora znati da će platiti životom ili mnogo godina provesti u zatvoru, kazao je Erdan. Posebnu pozornost pritom je skrenuo na tzv. lone-wolf napadače koji u doticaj s terorističkim organizacijama dolaze upravo putem interneta i društvenih mreža te sami pripremaju napade. To znači da je opasnost od terorizma prisutna i tamo gdje nema spoznaja o prisutnosti terorističkih ćelija.

Iznio je i podatak da je od početka vala lone-wolf terorizma samo Izrael zabilježio preko 440 ozbiljnih terorističkih napada, ali i desetke tisuća manjih incidenata s potencijalom smrtonosnog ishoda.Hrvatski ministar Božinović u svom je izlaganju istaknuo da je sigurnost temelj svih segmenata našeg društva, zbog čega Hrvatska pozdravlja izraelsku inicijativu za boljom razmjenom informacija i iskustava te jačanjem suradnje.

Dodao je i da je Hrvatska, svjesna važnosti zrakoplovne sigurnosti, u nacionalnom zakonodavstvu osigurala sve potrebne pretpostavke za razmjenu informacija o putnicima u zračnom prijevozu. Izdvojio je i važnost zaštite javnih prostora te ukazao na potrebu suradnje s lokalnim zajednicama te javnim i privatnim sektorom u učinkovitijem odgovoru na terorističku prijetnju.

Važnost suradnje u borbi protiv terorizma istaknula je i američka ministrica domovinske sigurnosti Kirstjen Nielsen, s kojom se Božinović sastao na marginama Foruma nakon posjete njenom ministarstvu u siječnju u Washingtonu.

Ponovno smo imali vrlo sadržajan razgovor, izvijestio je Božinović, podsjećajući da je američko Ministarstvo domovinske sigurnosti zaduženo i za pitanja koja su od velike važnosti i u Hrvatskoj - od kibernetičkog kriminala do organizacije graničnih službi.

To je i za nas također vrlo bitno u kontekstu nošenja s migrantskim pritiskom, dakle pitanje pokrivanja granice i kontrole svih koji ulaze u Hrvatsku nije samo pitanje brojki, turizma i gospodarstva, već to je sve više i sigurnosno pitanje. Toga su svjesni i svi ovdje na ovoj konferenciji i o tome smo razgovarali danas, kazao je Božinović.

Dodao je i da je s američkom kolegicom razgovarao i o Programu izuzeća od viza za SAD. Tu je također prepoznat naš proaktivni pristup, prepoznato je što sve radimo u tom području uključujući i implementaciju informatičkih rješenja koja su bitna i za SAD, dodao je hrvatski ministar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!