Fox News priznao da je lagao da su Donaldu Trumpu ukradeni glasovi

19.04.2023.

09:53

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Camilo Concha / Shutterstock

Fox News priznao je da je lagao da su na američkim predsjedničkim izborima - Donaldu Trumpu ukradeni glasovi. Priznanje je došlo nakon sudske nagodbe s tvrtkom Dominion Voting Systems - čiji su uređaji korišteni u prebrojavanju glasova. Fox joj je pristao platiti oko 790 milijuna dolara, čime su vlasnik Rupert Murdoch, brojni novinari, urednici i voditelji - izbjegli suđenje i brojna neugodna pitanja.

U nagodbi u posljednjem trenutku prije početka suđenja, Fox News je pristao platiti 787,5 milijuna dolara, odnosno oko polovicu iznosa od 1,6 milijardi dolara, koliko je potraživao Dominion. 

Dominion, tvrtka koja posjeduje glasačke strojeve za prebrojavanje glasova, optužio je Fox da mu je uništio ugled emitiranjem neutemeljenih tvrdnji da su njegovi strojevi za glasanje potajno mijenjali glasove u korist demokrata Joea Bidena, koji je pobijedio republikanca Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima 2020. godine.

Postignutom nagodbom se Foxovi rukovoditelji poput Ruperta Murdocha pošteđuju svjedočenja, a sudac nije dužan odobriti dogovor.

Fox je objavio da nagodba u jednom od najiščekivanijih suđenja za klevetu u novijoj američkoj povijesti odražava njegovu "predanost najvišim novinarskim standardima".

U Foxovom priopćenju navodi se, bez pojašnjenja, da mreža "priznaje odluke suda kojima se određene tvrdnje o Dominionu smatraju lažnima".

Izvršni direktor Dominiona John Poulos rekao je na konferenciji za medije da dogovor uključuje Foxovo "priznanje da je iznosio laži, uzrokujući ogromnu štetu mojoj tvrtki".

Justin Nelson, odvjetnik Dominiona, rekao je novinarima da je "istina važna".

- Laži imaju posljedice. Prije više od dvije godine bujica laži preplavila je Dominion i izborne dužnosnike diljem Amerike u alternativni svemir teorija zavjere i nanijela ogromnu štetu Dominionu i zemlji, rekao je Nelson.

- Da bi "demokracija opstala, Amerikanci moraju dijeliti predanost činjenicama", dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!