Francuska 2022. proglasila najtoplijom dosad

05.12.2022.

10:45

Autor: Hina/HRT/R.S.

Toplotni valovi i požari u Francuskoj

Toplotni valovi i požari u Francuskoj

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U Francuskoj je ova godina bila najtoplija otkako postoje mjerenja, objavila je nacionalna meteorološka služba. 

S obzirom na kontinuirano globalno zagrijavanje, taj je podatak malo koga iznenadio. U Francuskoj je ove godine, od svibnja do listopada, bilo nekoliko toplotnih valova i ekstremnih događaja poput šumskih požara u Bretanji. Visoke temperature naštetile su i živom svijetu u Sredozemnom moru.


- Uz izuzetak siječnja i travnja, svi mjeseci ove godine bili su topliji nego što je to uobičajeno, objavio je Meteo France.


Procjenjuje se da će prosječna temperatura ove godine biti između 14.2 i 14.6 stupnjeva Celzija, ovisno o tome kolike će temperaturne vrijednosti biti u prosincu. To je znatno više od dosadašnjeg rekorda, 14.07 stupnjeva iz 2020. godine.


Očekuje se da će godišnja količina oborina biti 25 posto niža od uobičajene, što bi, ostane li tako mogla biti i najsušnija godina. Globalno, potvrde li se projekcije UN-a, svaka od posljednjih osam godina trebala bi biti toplija od bilo koje prije 2015. Prosječna temperatura na Zemlji za 1,1 stupanj je viša nego na kraju 19. stoljeća, a pola od toga povećanja dogodilo se u zadnjih 30 godina, objavila je u studenome Svjetska meteorološka organizacija. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!